In Klaaskreek komt er een groot agrarisch project
10 Dec 2021, 18:38
foto
Graafmachine van Surzwam, een werkarm van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, is in eerste instantie ingezet.


In Brokopondo te KlaasKreek worden voorbereidingen getroffen voor een groot agrarisch project. De hele omgeving, ook bedrijven zoals IamGold, zullen voorzien worden van “producten uit  eigen tuin”. Op dit moment worden die grotendeels uit Paramaribo en omgeving gehaald. Het project van stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (Lokeo) komt na een stilstand van enkele maanden weer op gang. Het aanleggen van een 5 km lange weg, onderdeel van het 500 hectare areaal, is woensdag voortgezet. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) is ingekomen met een graafmachine.

Groenten, knolgewassen, fruit, cacao, advocaten, kokosnoten, zijn enkele van de producten die het project op Klaaskreek West zal gaan leveren. “Er zijn al afnemers in beeld waarmee de stichting gaat samenwerken,” deelt Hermien Pavion mee. Zij is directeur van Agrarische Ontwikkeling Binnenland, een directoraat van ROS. “Dus de afzet is gegarandeerd. Wat overblijft komt dan naar Paramaribo. Later, afhankelijk van hoe goed het gaat zal er naar het buitenland geëxporteerd worden.” Dit directoraat heeft haar graafmachine ter beschikking gesteld. De stichting betaalt zelf de onkosten; ruim SRD 5.600 per dag aan diesel. Lokeo heeft voor steun ook aangeklopt bij andere partners uit de omgeving en het ministerie van Openbare Werken.

In eerste instantie werd een graafmachine van Surzwam, een werkarm van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij ingezet. “Maar de machines van Surzwam hebben meerdere gebieden te onderhouden, ze hebben veel plekken waar ze gewoon moeten zijn,” geeft Sandino Ratling, voorzitter van stichting Lokeo aan. “Het gebied dat we willen ontwikkelen is 500 hectares groot. In de eerste fase moet een weg van 5 km aangelegd worden. We zijn dus gaan praten met ROS. Gebleken was dat ze wel over machines beschikten maar dat ze defect zijn. Met de monteurs van Surzwam zijn ze gerepareerd. De weg was toen 2 kilometers lang. Nu na enkele maanden zijn we weer gestart. In de komende drie weken moet tenminste de weg af zijn.”

Er komen twee wegen waarlangs kavels zullen liggen. “Het gaat om ruim 100 boeren, stichtingen en bedrijven die in eerste instantie op het project te werk zullen gaan,” geeft Ratling aan. “Er komen verschillende afmetingen arealen voor verschillende producten,” deelt hij mee. “Er komt natuurlijk ook bebouwing maar de kern van de zaak is land- en tuinbouw. Er is heel veel interesse getoond. Ook personen en bedrijven uit de stad willen meedoen.”

Het is de bedoeling dat we de hele omgeving, misschien het heel district, van allerlei producten voorzien benadrukken Pavion en Ratling. “We gaan samenwerkingen aan met afnemers die leveren voor bijvoorbeeld IamGold en Grassalco,” deelt Ratling mee. “Momenteel wordt om aan de vraag van Iamgold te voldoen, buiten Brokopondo ingekocht.  Maar ook de kleine mijnbouwers hebben we op het oog. Die mensen moeten ook eten. Vooralsnog worden de meeste producten uit Paramaribo, Wanica of Saramacca gehaald, vooral groente.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May