Verticaal of horizontaal
10 Dec 2021, 12:39
foto


Als Surinamer is Srefidensi een deel van de identiteit. Allen zijn we trots op ons grondgebeid, onze vlag en 'I love Su'. De mooie samenstelling van onze samenleving en het historisch verhaal achter onze vlag, geven de vlag een nationalistisch belang. Deze vlag heeft een rechthoekige vorm, horizontale banen in de kleuren groen, wit en rood en in het midden een gele ster die is gepositioneerd met de punten volgens een vast patroon en een dwingende verhouding tussen de banen van: Groen 2 staat tot wit 1 staat tot rood 4 staat tot wit 1 enz.

Ik zie langs het Onafhankelijkheidsplein van onze stad, verticale versies van de Surinaamse vlag wapperen en krijg een ongemakkelijk gevoel, want deze verticale vlaggen lijken op hun zij gekeerde Surinaamse vlaggen. Futiliteit, zullen sommigen zeggen en toch is de vlag een teken van herkenning wanneer we ons buiten 's landsgrenzen begeven. Als diplomaat heb ik vaker de vlag gevolgd, dus gezeten op plekken waar de vlag opgesteld stond, of onder een banner met de vlag erop.

Misschien ken ik de intenties niet van degenen die de vlaggen op dergelijke wijze hebben geplaatst langs het Onafhankelijkheidsplein en misschien maak ik van een mug een olifant, maar ik heb begrepen dat deze vlaggen deel uitmaakten van de decoraties in verband met de laatste verjaardag van de Surinaamse Staatkundige onafhankelijkheid en hebben dus de buitenlandse gasten deze verticale vlaggen ook gezien. De vraag of de horizontale banen van onze vlag ook verticaal mogen zijn, kan ik niet beantwoorden en stel mij in gemoede de vraag of we dan ook op een dag een driehoekige vlag zullen zien wapperen. Hoeveel willekeur is geoorloofd bij het vervormen van de vlag?


Het symbool van de Surinaamse natie, is de wapperende vlag, op officiële voertuigen, schepen en ook op verschillende insignes en zeker bij alle nationale activiteiten. Wanneer dit symbool op een ongeoorloofde wijze wordt vervormd, wordt in sommige gevallen van 'ontheiliging van de vlag' gesproken en in sommige landen is dergelijke ontheiliging strafbaar. In Suriname zijn dergelijke vervormingen niet strafbaar en hoop ik dat wel bekend is dat de vlag aan dwingende voorschriften moet voldoen, waarover een deskundige zich eens mag uitlaten, zodat alle Surinamers zich daarvan bewust worden.

Ik heb vooral via de praktijk geleerd dat de vlag en het wapen van een natie, deze natie identificeren met name binnen het internationaal systeem en sta open voor een college getiteld: Vlag van Suriname!

Verticaal verschilt van horizontaal en de Surinaamse vlag op haar zij is misschien mooi, maar niet juist, toch?


Aashna Kanhai

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May