Nieuwe klap Venezolaanse oppositie
06 Dec, 06:44
foto
Julio Borges, vertegenwoordiger van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, wordt gezien voor een bijeenkomst van de Lima-groep in Brasilia, Brazilië. (Archieffoto: Reuters


Julio Borges, die fungeert als minister van Buitenlandse Zaken voor de door de VS gesteunde interim-regering van Venezuela, zei zondag dat hij zijn post zou verlaten. Zijn aankondiging komt slechts enkele weken nadat de oppositie bij de regionale verkiezingen was verslagen. Het vertrek van Borges zal de oppositie verder verzwakken.

De Verenigde Staten en tientallen andere landen erkennen de interim-regering, onder leiding van Juan Guaido die begin 2019 werd gevormd. Ze beschouwen de herverkiezing van de socialistische president Nicolas Maduro in 2018 als frauduleus.

De interim-regering dient haar doel niet, zei Borges, wiens verschillen met Guaido bekend zijn, op een online persconferentie. "De interim-regering is zinvol als instrument om uit de dictatuur te komen. Maar op dit moment, in onze manier van kijken, is de interim-regering beschadigd", zei Borges. "In plaats van een instrument te zijn om de dictatuur te bestrijden, is de interim-regering een soort... kaste geworden", zei hij.

Borges woont in Bogota, de hoofdstad van het naburige Colombia, waar hij politiek asiel kreeg nadat de regering van Maduro hem ervan beschuldigde deel uit te maken van een complot tegen de president. Hij is lid van de First Justice-partij, een van de vier grote oppositiepartijen en maakt deel uit van Guaido's coalitie in de nationale vergadering.

Borges zei dat hij zijn ontslag dinsdag officieel zou maken tijdens een wetgevende vergadering en dat de interim-regering zou moeten "verdwijnen". Het zou alleen moeten dienen voor het beheer van in het buitenland gevestigde staatsactiva zoals de in de VS gevestigde raffinaderij Citgo Petroleum Corp. Hij voegde eraan toe dat de politieke structuur van de interim-regering moet worden herzien.

Interne verdeeldheid en vertraagde alliantie-overeenkomsten tussen oppositiepartijen worden door analisten en sommige leden van de oppositie gezien als een van de oorzaken van verliezen bij lokale en regionale verkiezingen in november, toen de oppositie slechts drie van de 23 gouverneurschappen won.

Maduro zei op de staatstelevisie dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza de kandidaat van de regerende partij zou zijn voor een herhaling van de gouverneursverkiezingen in de deelstaat Barinas in januari.

Het Hooggerechtshof beval een nieuwe stemming vanwege een hechte race en diskwalificeerde oppositiekandidaat Freddy Superlano, daarbij verwijzend naar lopende administratieve onderzoeken tegen hem. De oppositie steunt de vrouw van Superlano, Aurora Silva.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May