Tel Aviv is duurste stad om in te wonen
01 Dec 2021, 18:39
foto
De klim van Tel Aviv naar de top van de ranglijst werd voornamelijk toegeschreven aan de dalende waarde van de valuta van Israël.


Tel Aviv is de duurste stad ter wereld om in te wonen, aangezien de stijgende inflatie en problemen met de toeleveringsketen de prijzen wereldwijd opdrijven. De Israëlische stad kwam voor het eerst bovenaan in een onderzoek door de Economist Intelligence Unit (EIU), waarbij ze vorig jaar van de vijfde plaats klom en Parijs naar de gedeelde tweede plaats met Singapore duwde.

Damascus, in het door oorlog verscheurde Syrië, behield zijn plaats als goedkoopste ter wereld.

Het onderzoek vergelijkt de kosten in Amerikaanse dollars voor goederen en diensten in 173 steden. De EIU zei dat uit de gegevens die ze in augustus en september verzamelde, bleek dat de prijzen gemiddeld met 3,5% stegen in lokale valuta - het hoogste inflatiecijfer van de afgelopen vijf jaar.

Het vervoer heeft de grootste prijsstijgingen doorgemaakt, waarbij de kosten van een liter benzine in de onderzochte steden met gemiddeld 21% zijn gestegen.

De klim van Tel Aviv naar de top van de EIU's World Cost of Living-ranglijst weerspiegelde voornamelijk de dalende waarde van de Israëlische valuta, de shekel, ten opzichte van de dollar. De lokale prijzen van ongeveer 10% van de goederen stegen ook aanzienlijk, vooral voor de boodschappen.

Uit het onderzoek bleek dat Tel Aviv de op één na duurste stad was voor alcohol en vervoer, de vijfde voor persoonlijke verzorgingsproducten en de zesde voor recreatie.

Vorig jaar deelden Parijs, Zürich en Hong Kong de gedeelde eerste plaats. Zürich en Hong Kong werden dit jaar vierde en vijfde, gevolgd door New York, Genève, Kopenhagen, Los Angeles en Osaka.

De goedkoopste steden liggen vooral in het Midden-Oosten en Afrika. Maar Teheran klom het meest op de ranglijst, springend van de 79e naar de 29e, aangezien de Amerikaanse economische sancties die drie jaar geleden opnieuw werden ingevoerd, nog steeds leiden tot tekorten aan goederen en stijgende invoerprijzen in Iran.

Rome zag de grootste daling in de ranglijst, van de 32e naar de 48e plaats, na scherpe dalingen van de lokale supermarkt- en kledingprijzen.

De EIU zei dat de ranglijst gevoelig blijft voor verschuivingen als gevolg van de coronaviruspandemie. "Hoewel de meeste economieën zich nu herstellen nu Covid-19-vaccins worden uitgerold, ervaren de grote steden van de wereld nog steeds frequente stijgingen van het aantal gevallen, wat leidt tot hernieuwde sociale beperkingen. In veel steden heeft dit de levering van goederen verstoord, wat heeft geleid tot tekorten en hogere prijzen. "

Het voegde eraan toe: "De fluctuerende vraag van de consument heeft ook het koopgedrag beïnvloed, terwijl het beleggersvertrouwen de valuta's heeft beïnvloed, waardoor de prijsstijgingen verder zijn aangewakkerd."

De EIU zei te verwachten dat de prijsstijgingen het komende jaar zullen matigen, aangezien centrale banken voorzichtig de rente verhoogden om de inflatie in te dammen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May