VMS in kwestie 's Lands Hospitaal: Arts is correct
01 Dec 2021, 02:53
foto


De commotie die rond een patiënt was ontstaan in 's Lands Hospitaal, waarbij verpleegkundigen niet bereid waren mee te werken aan een operatie zonder de politie in te schakelen, blijkt uit een verklaring van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) onnodig te zijn geweest. De patiënt had bolletjes geslikt en zou worden geopereerd in het ziekenhuis, zonder dat de politie ervan op de hoogte zou worden gesteld.

Verpleegkundigen hebben aan de bel getrokken, maar het gewenste resultaat bleef uit. De patiënt die blijkbaar te weten is gekomen dat de politie ingeschakeld zou worden, is uit het ziekenhuis gevlucht. Hij heeft zich twee dagen later gemeld bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, maar het bleek te laat te zijn.

De VMS zegt in een verklaring dat zij naar  aanleiding van een aantal recentelijk in de media verschenen berichten over een patiënt, die elfder ure niet meer geholpen is door de arts, geen reden ziet om hierop in te  gaan. Zulks op  de eerste plaats uit respect voor de overledene en voor de  familie. Bovendien laat het medische beroepsgeheim geen ruimte om hierover al dan niet publiekelijk uit te wijden.

Wel wil de VMS nog prijs geven dat in deze de betreffende arts zijn beroepsgeheim ook in deze casus correct in acht heeft genomen. De ziekenhuizen hebben overigens ook protocollen ter zake die in dergelijke gevallen van  toepassing zijn.

Het bestuur van de VMS is reeds met voorbereidingen bezig om op korte termijn een onderwijsmoment c.q. symposium te organiseren, waaraan medici, verpleegkundigen, ziekenhuisdirecteuren, politie ambtenaren, juristen,
journalisten/eindredacteuren mediahuizen c.q. social media influencers kunnen deelnemen. Dit zal kunnen bijdragen tot het feit dat  men in de toekomst met goede inhoudelijke kennis omgaat met bepaalde (medische) kwesties.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May