Martinique: Rellen worden gewelddadiger
27 Nov 2021, 04:22
foto
Auto's rijden rond een straatbarricade gemaakt van puin na onrust in Fort-De-France, Martinique die is veroorzaakt door beperkingsmaatregelen om de uitbraak van Covid-19. Op het nabijgelegen eiland Guadeloupe, hebben soortgelijke maatregelen ook voor rellen gezorgd. (Foto: Reuters)


De protesten tegen Covid-19-beperkingen op het Franse grondgebied van Martinique namen donderdag toe en de situatie is "zeer gespannen", zei een staatsfunctionaris vrijdag. Relschoppers hebben daarbij politieagenten verwond, journalisten aangevallen en het huis van de staatsvertegenwoordiger in brand gestoken.

"Afgelopen nacht was duidelijk intenser dan de nachten ervoor", vertelde een lokale woordvoerder van de Franse staat vrijdag aan Reuters.

Martinique en buurland Guadeloupe zijn de afgelopen week geteisterd door onrust, nadat de Franse regering strengere maatregelen had opgelegd om de verspreiding van het virus in te dammen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, zei vrijdag dat de autoriteiten in Martinique en Guadeloupe tien arrestaties hebben verricht, nadat donderdagavond schoten waren afgevuurd, waarbij verschillende mensen gewond waren geraakt.

Journalisten van de Franse televisie-, nieuws- en fotobureaus werden donderdagavond aangevallen, meldt mediagroep Altice in een verklaring, waarmee ze eerdere opmerkingen van de minister bevestigt. Een politieagent raakte ernstig gewond en moest worden geopereerd, zeiden de lokale autoriteiten.

Aanklagers zeiden dat gemaskerde demonstranten ook hadden geprobeerd de poort van de officiële residentie van de prefect, de hoogste vertegenwoordiger van de Franse centrale staat daar, in brand te steken, maar dat er geen noemenswaardige schade was aangericht.

De Franse regering kwam vrijdag in een dringende crisisvergadering bijeen om de ontwikkelingen aan te pakken, aangezien de rellen nog steeds aan de gang waren, zei een bron dicht bij de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Verplichte vaccinaties voor gezondheidswerkers, een maatregel die al in de rest van Frankrijk is ingevoerd, heeft de wrevel onder de zwarte bevolking van de eilanden aangewakkerd. Sommigen hebben het mandaat een terugkeer naar het Franse slavernijtijdperk genoemd, waarbij ze erop stonden dat ze hun eigen keuzes zouden moeten kunnen maken over gezondheidsbehandelingen. Demonstranten pleiten ook voor salarisverhogingen en lagere energieprijzen.

De lokale autoriteiten op Martinique hadden donderdag een avondklok ingesteld, nadat demonstranten winkels hadden geplunderd en brandende barricades hadden opgeworpen.

In Guadeloupe, waar vorige week protesten begonnen, is er een historisch wantrouwen ten aanzien van de aanpak van gezondheidscrises door de overheid, nadat veel mensen in de jaren zeventig systematisch werden blootgesteld aan giftige pesticiden die op bananenplantages werden gebruikt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May