Regionale verkiezingen in Venezuela, oppositie doet mee
21 Nov 2021, 14:51
foto
Fernando Andrade, kandidaat voor gouverneur van de deelstaat Tachira voor de oppositionele Democratische Eenheid Roundtable (MUD) neemt deel aan een karavaan in Urena, Venezuela. (Foto: AFP)


Venezolanen stemmen vandaag in lokale en regionale verkiezingen. De stembusgang vormt een grote uitdaging voor zowel de verkiezingsautoriteiten als de oppositiepolitici, aangezien deze laatsten voor het eerst in vier jaar terugkeren om te strijden tegen de regering van president Nicolas Maduro.

Tijdens de verkiezingen zullen meer dan 3.000 staatsgouverneurs, burgemeesters en gemeenteraden worden gekozen in het land, dat wordt geteisterd door een langdurige recessie en hyperinflatie. Politici van de oppositie hadden de presidentsverkiezingen en parlementsverkiezingen in respectievelijk 2018 en 2020 geboycot en beschuldigden de regering van Maduro van fraude.

Mocht de oppositie de 4 staatsgouverneurschappen verliezen die ze in 2017 won - van de 23 staten - zou het geen machtsbasis hebben om een ​​campagne te lanceren voor presidentsverkiezingen, die voor 2024 gepland zijn.

De stemming zal de onpartijdigheid van de Venezolaanse kiescommissie op de proef stellen, die in mei twee tegenstanders in de top vijf van bestuurders telde, waardoor het de meest evenwichtige raad in 17 jaar is, zeiden de leden. Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie zullen aanwezig zijn bij ongeveer 1.000 van de 14.400 stembureaus, de eerste Europese missie sinds 2006.

Maduro en oppositieleider Juan Guaido, die wordt gesteund door onder meer de Verenigde Staten, riepen beide aanhangers op om vrijdagavond te stemmen, hoewel Guaido de stemvoorwaarden afkeurde.

"Ik wil een verandering zien in mijn land, niet alleen in Carabobo maar in heel Venezuela", zei Betty Gomez (48) uit de stad Valencia, de hoofdstad van de deelstaat Carabobo in Venezuela, eraan toevoegend dat ze van plan was om voor een oppositiekandidaat te stemmen.

Anderen zullen de kandidaten van de regering steunen. Nelson Aparicio, een 44-jarige leraar in de deelstaat Tachira, die grenst aan Colombia, wedt op de mededinger van de regerende partij om problemen aan te pakken, zoals stroomstoringen en benzinetekorten. "Ik geloof dat (Freddy) Bernal niet een rijke demografie vertegenwoordigt, maar iedereen", zei Aparicio, eraan toevoegend dat het land in dialoog samen moet komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May