Verdachte moord Haïtiaanse president overleden
21 Nov 2021, 06:50
foto
Ex-politiechef Marie Jude Gilbert Dragon zou vermoedelijk de daders hebben voorzien van DEA-identificaties.


Een voormalige Haïtiaanse politieagent die was gearresteerd wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op president Jovenel Moïse van 7 juli, is vermoedelijk overleden aan Covid-19 terwijl hij in hechtenis zat. Gilbert Dragon bezweek woensdag aan wat leek op Covid-19 in een ziekenhuis in Port-au-Prince waar hij werd opgenomen nadat hij ademhalingsproblemen vertoonde. Zijn dood werd bevestigd door Pierre Rene François, een ambtenaar van de Penitentiaire Administratie.

Marie Jude Gilbert Dragon was een ex-politiechef en voormalig guerrillacommandant, die in het begin van de jaren 2000 als politiechef diende voor de gemeente Croix-des-Bouquets, gedurende welke hij betrokken raakte bij de pogingen van andere politiechefs om de Haïtiaanse regering omver te werpen. Tijdens de staatsgreep van 2004 werd Dragon onderbevelhebber van het Nationaal Revolutionair Front voor de Bevrijding en Wederopbouw van Haïti onder leiding van Guy Philippe.

Dragon was op 14 juli gearresteerd in verband met de moord op Moïse door toedoen van een groep huurlingen die inbraken in zijn woning in Port-au-Price. Dragon zou de daders kleding met DEA-identificaties hebben geleverd.

Hoewel sommige bronnen Covid-19 als doodsoorzaak noemden, waren anderen voorzichtiger en spraken ze alleen over 'ademhalingsproblemen'.

In een verwante ontwikkeling heeft de nationale politie van Haïti aangekondigd dat het een groep agenten naar Turkije zal sturen om zakenman Samir Handal op te halen, die zondag in Istanbul is gearresteerd, ook in verband met de moord op Moïse.

Tot dusver zijn ongeveer 44 mensen gearresteerd voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord, waaronder 12 politieagenten. Onder de gearresteerden zijn 18 Colombianen, de meesten van hen gepensioneerd militair personeel, en drie Haïtianen die ook de Amerikaanse nationaliteit hebben.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May