WHO diepbezorgd over Covid-19-golf Europa
21 Nov 2021, 02:49
foto
De WHO zei dat een toename van het dragen van maskers onmiddellijk zou kunnen helpen. (Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich "zeer bezorgd" over de verspreiding van Covid-19 in Europa terwijl het continent te kampen heeft met een nieuwe golf van infecties. In een gesprek met de BBC waarschuwde regionaal directeur Dr. Hans Kluge dat tegen maart 500.000 meer doden zouden kunnen worden geregistreerd, tenzij er dringend actie wordt ondernomen.

Dr. Kluge zei dat een toename van het dragen van maskers onmiddellijk zou kunnen helpen. De waarschuwing komt omdat verschillende landen recordhoge infectiepercentages melden en volledige en gedeeltelijke afsluitingen introduceren.

Dr. Kluge zei dat factoren zoals het winterseizoen, onvoldoende vaccindekking en de regionale dominantie van de meer overdraagbare Delta-variant achter de verspreiding zaten. Hij riep op tot meer vaccingebruik en de implementatie van elementaire volksgezondheidsmaatregelen en nieuwe medische behandelingen om de opkomst te helpen bestrijden.

"Covid-19 is opnieuw de belangrijkste doodsoorzaak in onze regio geworden", vertelde hij, eraan toevoegend "we weten wat er moet gebeuren" om het virus te bestrijden. Dr. Kluge zei dat verplichte vaccinatiemaatregelen moeten worden gezien als een "laatste redmiddel", maar dat het "zeer actueel" zou zijn om een ​​"juridisch en maatschappelijk debat" over de kwestie te voeren.

"Daarvoor zijn er andere middelen zoals de Covid-pas", zei hij, eraan toevoegend dat dit "geen beperking van vrijheid is, maar eerder een hulpmiddel om onze individuele vrijheid te behouden."

Oostenrijk werd vrijdag het eerste Europese land dat aankondigde dat vaccinatie tegen Covid-19 een wettelijke vereiste zou worden. De nieuwe regels zullen naar verwachting in februari van kracht worden, aangezien er nog wordt besproken hoe de maatregel zal worden gehandhaafd.

De aankondiging, naast die van een nieuwe nationale afsluiting, werd gedaan als reactie op recordaantallen en lage vaccinatieniveaus.

De Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg zei dat het een moeilijke beslissing was om in een vrije samenleving te nemen, maar dat de prikken "de enige uitweg was die we hebben om deze vicieuze cirkel te doorbreken".

"Het is een probleem voor de hele samenleving, omdat zelfs degenen die zijn gevaccineerd, als ze geen toegang hebben tot een intensive care-afdeling omdat ze worden geblokkeerd door degenen die niet zijn gevaccineerd en ziek zijn geworden, dus dan worden zij ook getroffen," vertelde Schallenberg.

Zaterdag hebben tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de nieuwe maatregelen in de hoofdstad Wenen. Velen zwaaiden met borden met leuzen als "nee tegen vaccinatie" en "genoeg is genoeg".

Veel andere Europese landen leggen ook nieuwe maatregelen op naarmate het aantal gevallen toeneemt.

Landen, waaronder Tsjechië en Slowakije, hebben ook nieuwe beperkingen aangekondigd voor niet-gevaccineerde mensen, aangezien er over het hele continent recordpercentages worden geregistreerd.

Van de ene op de andere dag braken gewelddadige rellen uit in Rotterdam in Nederland over nieuwe Covid-19-maatregelen. Honderden demonstranten hadden zich verzameld om hun woede te tonen over de plannen van de regering voor meer beperkingen.

In Duitsland beschreef minister van Volksgezondheid Jens Spahn de situatie als een "nationale noodsituatie" en weigerde hij een nieuwe nationale afsluiting uit te sluiten.

Het Verenigd Koninkrijk heeft vrijdag 44.242 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd. De regering heeft consequent gezegd dat ze geen plannen heeft voor een nieuwe afsluiting voor Engeland, maar heeft gezegd dat ze extra Covid-maatregelen – bekend als Plan B – zou kunnen invoeren om het nationale gezondheidssysteem te beschermen. Deze omvatten verplichte Covid-paspoorten voor sommige binnenlocaties, verplichte gezichtsbedekking in bepaalde binnenomgevingen en advies om thuis te werken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May