Bundelen niet-financiële dienstensector van belang
19 Nov 2021, 02:45
foto
Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementatie Unit (PIU) van het Anti-Money Laundering Programma. (Foto: CDS)


Branches uit de niet-financiële dienstensector, zoals de autohandel, makelarij, het notariaat en de advocatuur, moeten zich verenigen. Dit is van belang voor het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering. Dit zei Roy Baidjnath Panday, coördinator van de Project Implementatie Unit (PIU) van het Anti-Money Laundering Programma, dinsdag tijdens de presentatie van de publieke versie van het National Risk Assessment (NRA)-rapport.

Baidjnath Panday gaf aan dat de niet-financiële dienstensector in het rapport tot uiting komt als een van waaruit geen adequate response is. Dit zou komen doordat sommige branches binnen de sector zich niet hebben kunnen transformeren of ontwikkelen naar een forum. Baidjnath Panday zegt dat daar waar er wel sprake is van vereniging, vraagstukken die te maken hebben met het tegengaan van money laundering, onvoldoende tot geen aandacht krijgen.

Baidjnath Panday meent dat branches zich gebundeld kunnen buigen over de vraagstukken en op die manier input krijgen van staatsgeledingen, maar tegelijkertijd ook output geven voor het ontwikkelen van beleid. Hij vraagt zich af of er waar er wel al van bundeling sprake is, er is ingezoomd op vraagstukken als money laundering of als partijen voldoen aan de wettelijke verplichtingen om melding te doen van geconstateerde ongebruikelijkheden bij hun dienstverlening. Het NRA-rapport geeft volgens hem hierover onvoldoende response op vragen van het Project Management Team over bestrijding van money laundering en terrorisme financiering, ook onvoldoende informatie, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May