Dertien landen al verzekerd van WK-ticket Qatar
17 Nov 2021, 20:52
foto
In totaal zullen 32 landen afreizen naar Qatar voor het WK 2022. (Getty Images)


Met nog een jaar te gaan tot de Wereldkampioenschappen (WK) Voetbal van 2022 in Qatar van start gaat, hebben verschillende landen zich geplaatst, terwijl andere een nerveuze wachttijd moeten doorstaan. Een dramatische laatste speelronde in de Europese kwalificatie liep dinsdag ten einde, met onder meer regerend wereldkampioen Frankrijk en Gareth Southgate's Engeland die hun plek veilig stelden.

Er zullen in maart echter enkele grote namen in de play-offs van Europa staan ​​- en er moet nog veel worden beslist in de rest van de wereld, nu 13 van de 32 plaatsen bezet zijn.

Engeland die op de tweede plaats staat van het Europees kampioenschap kwalificeerde zich voor het WK 2022 als een van de 10 groepswinnaars, waarmee het de eerste plaats in stijl veilig stelde door San Marino met 10-0 te verslaan in hun laatste Groep I-wedstrijd op vrijdag.

Ook op weg naar het WK zijn winnaars van 2018 Frankrijk, terwijl België, Denemarken en Duitsland zich ook allemaal veilig door hun groepen hebben genavigeerd. Het was echter niet allemaal eenvoudig voor de zwaargewichten van Europa.

Er waren enkele cruciale toppers in de laatste speelronde, waarbij Servië in de 90e minuut een winnende doelpunt scoorde en Portugal naar de eerste plaats bracht. Spanje als Kroatië kwamen laat op voorsprong om hun respectievelijke naaste uitdagers Zweden en Rusland te verslaan.

Als spannende afsluiting van de kwalificatie profiteerde Zwitserland ook ten volle van het gelijkspel van Italië tegen Noord-Ierland om Groep C op maandag te winnen, terwijl Nederland dinsdag als winnaar uit een zwaar omstreden Groep G kwam.

Drie andere Europese landen zullen zich bij die 10 groepswinnaars in Qatar voegen, die zullen komen uit de 10 runners-up en twee Nations League-teams in de play-offs.

Wales en Schotland moeten via deze route gaan, maar ze zullen vergezeld gaan van enkele verrassende namen.

De geweldige slotoverwinning van Schotland op Denemarken zorgde ervoor dat ze een van de zes geplaatste teams zullen zijn die een thuisloting krijgen voor de play-offs, die in maart plaatsvinden, terwijl Wales een kostbaar gelijkspel verdiende tegen 's werelds nummer één gerangschikte kant België, die ook een gelijkspel thuis veiligstelde.

Europees kampioen Italië en Cristiano Ronaldo's Portugal, evenals Zweden en Rusland, voegen zich bij Schotland en Wales als de geplaatste play-offlanden. Ze kunnen het opnemen tegen Polen, dat zes punten achter de Euro 2020-finalisten Engeland, Noord-Macedonië, Turkije en Oekraïne eindigde - die allemaal tweede werden - plus Tsjechië en Oostenrijk dankzij hun Nations League-optredens.

De play-offs beginnen met zes enkele halve finale wedstrijden gespeeld op 24 en 25 maart 2022. De zes halve finales zijn opgesplitst in drie paden, die leiden tot drie play-off finales - ook beslist door een enkele wedstrijd - die zullen plaatsvinden op 28 en 29 maart.

De landen die zich verzekerd hebben van een plek voor WK 2022 in Qatar.

Brazilië werd het eerste Zuid-Amerikaanse land dat zich kwalificeerde voor het WK 2022, met nog zes kwalificatiewedstrijden om te spelen na een 1-0 overwinning op Colombia op vrijdag.

Copa America-kampioen Argentinië voegde zich bij zijn rivaal in de kwalificatie na een doelpuntloos gelijkspel tegen Brazilië thuis. Met de resultaten van andere wedstrijden elders verzekerde het zich op dinsdag van zijn plek.

Ondertussen heeft Ecuador zes punten voorsprong op Colombia en Peru in de race om kwalificatie te garanderen met een plaats in de top vier.

Canada, de Verenigde Staten en Mexico bezetten de top drie van automatische kwalificatieplaatsen in de race om te beslissen welke Noord-Amerikaanse, Midden-Amerikaanse en Caribische landen aanwezig zullen zijn in Qatar.

Canada ging voorop nadat het Mexico op dinsdag met 2-1 had verslagen, terwijl de VS 1-1 gelijkspeelde met Jamaica. De 2-1 overwinning van Panama op El-Salvador bracht de Amerikanen op hetzelfde niveau ​​als Mexico met 14 punten, alleen achter op doelsaldo in de interconfederatie play-off plek.

In Azië, waar de kwalificatie in januari wordt hervat, zorgen 16 punten van een mogelijke 18 ervoor dat Saudi-Arabië bovenaan staat in een moeilijke Groep B - waartoe ook Japan (2e plaats) behoort en Australië die als derde staat.

In Groep A hebben de top twee een aanzienlijke marge met Iran, dat ook slechts twee punten heeft laten vallen en Zuid-Korea leidt. Ondertussen kwalificeert Qatar automatisch als gastheer.

Ten slotte worden in Afrika vijf kwalificatieplaatsen bepaald door vijf tweedelige play-offwedstrijden die in maart plaatsvinden. Mohamed Salah's Egypte zal een van de betrokken partijen zijn, evenals Algerije, Kameroen, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Mali, Marokko, Nigeria, Senegal en Tunesië.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May