Biden legt functionarissen Nicaragua inreisverbod op
17 Nov 2021, 12:14
foto
Het reisverbod geldt voor alle "gekozen functionarissen" van Nicaragua, waaronder Daniel Ortega en zijn vrouw, vice-president Rosario Murillo. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft dinsdag een inreisverbod opgelegd aan de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, zijn echtgenote en zijn regering, na verkiezingen die internationaal als onwettig werden afgedaan. Vóór de stemming van 7 november hielden de Nicaraguaanse autoriteiten bijna 40 oppositieleden vast, waaronder zeven kandidaat-presidentiële uitdagers, wat de overwinning verzekerde voor de oude heerser Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo.

"De repressieve en beledigende acties van de regering-Ortega en degenen die haar steunen, dwingen de Verenigde Staten tot actie", zei president Joe Biden in een proclamatie. "De ondemocratische, autoritaire acties van de regering-Ortega hebben het verkiezingsproces verlamd en het recht van Nicaraguaanse burgers om hun leiders te kiezen in vrije en eerlijke verkiezingen ontnomen."

Maandag kondigde de VS afzonderlijke financiële sancties aan tegen Nicaraguaanse functionarissen, waarbij de recente verkiezingen werden beschreven als een "schijnvertoning".

Groot-Brittannië en Canada kondigden ook nieuwe sancties aan tegen prominente Nicaraguanen. "Het fysieke en psychologische misbruik van politieke gevangenen door politie en gevangenisautoriteiten is onaanvaardbaar en niet te verdragen", zei Biden, die Ortega ervan beschuldigde toezicht te houden op corrupte rechtbanken, politie en veiligheidsdiensten.

Ortega regeerde Nicaragua van 1979 tot 1990, nadat hij een guerrillaleger had geleid dat de door de VS gesteunde dictator Anastasio Somoza verdreef. Toen hij in 2007 weer aan de macht kwam, won hij vier keer de herverkiezing, werd hij steeds dictatorialer en verwierp hij de limieten voor presidentiële termijnen.

'Geen democratische legitimiteit'
Het congres van Nicaragua vroeg Ortega (76) dinsdag om het Midden-Amerikaanse land terug te trekken uit een regionaal samenwerkingsorgaan dat de verkiezingen verwierp waarin Ortega 75 procent van de stemmen behaalde.

De Nicaraguaanse oppositie zei dat de verkiezingen werden gekenmerkt door massale onthoudingen, terwijl de regering een opkomst van 65 procent claimde.

Vorige week zei de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) dat de verkiezingen "niet vrij, rechtvaardig of transparant waren en geen democratische legitimiteit hadden".

Congresvoorzitter Gustavo Porras zei dat de wetgever Ortega vroeg om het OAS-handvest te verwerpen, wat het formele proces is om de groep te verlaten. Tijdens die wetgevende zitting keurden 83 van de 87 wetgevers de motie goed.

Zoals alle takken van de regering in Nicaragua, wordt het congres gecontroleerd door Ortega's linkse Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront. Het congres beschuldigde de OAS van het schenden van het 'principe van niet-interventie in de interne aangelegenheden van andere staten'.

Nicaragua is nu volledig "een autocratisch regime", zei de Europese Unie vorige week.

Geconfronteerd met internationale kritiek, haalde Ortega uit naar Spanje en de EU en zei dat ze werden geleid door "fascisten" en "nazi-parlementariërs".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May