Turkije houdt verdachte moord Haitiaanse president aan
17 Nov 2021, 02:51
foto
Samir Handal werd gearresteerd op de luchthaven van Istanbul. (Foto: Reuters)


In Turkije is een man gearresteerd die "groot belang" zou hebben bij het onderzoek naar de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. De zakenman, Samir Handal, werd op de luchthaven van Istanbul aangehouden, terwijl hij op doorreis was van de VS naar Jordanië.

Hij zou banden hebben met Christian Emmanuel Sanon, een Haïtiaanse arts die in juli werd gearresteerd in verband met de moord op Moïse. In totaal zijn er meer dan 40 verdachten aangehouden.

De minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, Claude Joseph, bedankte zijn Turkse ambtgenoot op Twitter voor de arrestatie van Handal. Joseph gaf geen details over de beschuldigingen tegen Handal, maar de Turkse autoriteiten zeiden dat ze hadden gehandeld omdat Interpol een internationaal arrestatiebevel tegen de zakenman had uitgevaardigd.

Handal woonde naar verluidt vóór zijn arrestatie in Miami in de VS. Het is niet bekend waarom hij naar Jordanië vloog.

Hoewel er tientallen mensen zijn gearresteerd in verband met de moord op Moïse, is er heel weinig bekend over het motief erachter.

De president werd op 7 juli doodgeschoten door gewapende mannen die zijn woning in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince bestormden.

Veel van de gevangenen zijn voormalige leden van het Colombiaanse leger, van wie velen zeggen dat ze zijn ingehuurd om "veiligheidsdiensten" in Haïti te leveren en dat hen was verteld over een plan om de president te vermoorden.

Christian Emmanuel Sanon, de Haïtiaanse arts met wie Handal banden zou hebben, werd kort na de moord op president Moïse gearresteerd. De toenmalige politiechef Leon Charles beschreef Sanon als iemand "die politieke doelen had", en beschuldigde hem van het rekruteren van de Colombiaanse huurlingen.

Analisten hebben zich echter afgevraagd of Sanon, een arts die in Miami woonde, de financiële middelen en connecties had om een ​​dergelijke operatie uit te voeren.

Het onderzoek naar  de moord op Moïse verloopt traag en is verder vertraagd door het ontslag van belangrijke functionarissen.

Onderzoekers meldden ook dat ze doodsbedreigingen ontvingen en werden geïntimideerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May