Van Dijk-Silos: Publieke versie NRA is onsamenhangend
17 Nov 2021, 00:00
foto
Jennifer van Dijk-Silos


Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Project Management Team (PMT) National Risk Assesment (NRA), vindt dat de publieke versie van het rapport dat door de regering is gepubliceerd aan waarde heeft ingeboet. Naast het NRA rapport heeft het PMT een publieke versie aangeboden aan de regering. Wat uiteindelijk gepubliceerd is, is volgens Van Dijk-Silos een gemangelde versie geworden. Zij zegt in een gesprek met Starnieuws dat er belangrijke delen zijn weggelaten en er zijn veranderingen aangebracht, zelfs in tabellen. Het bestaande voorwoord, waarin het team dat het NRA-rapport gemaakt heeft wordt bedankt voor zijn enorme inzet, is weggelaten. President Chan Santokhi heeft een eigen voorwoord geschreven. 

De publieke versie van het NRA-rapport, zoals ingediend door het PMT was een samenvatting, waarbij details zijn weggelaten. Het gaf volgens Van Dijk-Silos een goed beeld van waar het land staat wat de risico's betreft van witwassen en financiering van terrorisme. De acties die ondernomen moesten worden en de aanbevelingen waren wel in opgenomen zodat het publiek op de hoogte is van waar het land voor staat. De regering mag haar eigen versie publiceren, maar "er is onprofessioneel in het publieke versie van het rapport gesneden. Het is onsamenhangend en verwarrend geworden". 

Van Dijk-Silos vindt dat de regering in overleg moest treden met het PMT. Er is een opdracht uitgevoerd in samenwerking met de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. "Ik maak mij ernstige zorgen over of er ook gesneden is in het originele rapport. Ik had al gehoord dat de regering het rapport confronterend vond. Wij hebben de situatie zoals het is, aangegeven. De regering moest een strategisch plan maken met actiepunten en prioriteiten. Belangrijk is wel dat de situatie zoals het is geaccepteerd wordt. Op basis daarvan wordt er actie ondernomen. Dat is waar de Financial Action Task Force naar kijkt", legt Van Dijk-Silos uit. 

De regering heeft naast het NRA-rapport ook een addendum aangeboden aan FATF. In presentaties had het PMT aangegeven wat opgenomen moest worden in de bijlage en had zijn hulp aangeboden. Benadrukt was dat het niet een politieke issue moest zijn, maar een zakelijke weergave van de situatie, samengesteld door technocraten. Door de Covid-pandemie is de evaluatie die in 2021 moest plaatsvinden, uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2022. Van Dijk-Silos hoopt niet dat zaken weggemoffeld zijn, want Suriname kan daardoor geblacklist worden. Zij voert aan dat er corruptie was tijdens de regering-Bouterse, maar deze gaat nu nog steeds door. Het is belangrijk de risico's die er zijn te erkennen en daartegen actie te ondernemen. Het strategische plan had volgens haar af moeten zijn. Dit moet op tijd doorgestuurd worden zodat de onderzoekers zich goed kunnen voorbereiden. Van Dijk-Silos vindt het jammer dat het PMT niet meer betrokken is en ook niet weet wat uiteindelijk gestuurd is naar FATF. Ook is het pijnlijk dat het vele werk dat verzet is niet is gewaardeerd. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May