Peronisten Argentinië: 'Het gevecht gaat verder'
16 Nov 2021, 11:31
foto
President Alberto Fernandez van Argentinië gebaart tijdens een evenement na de tussentijdse verkiezingen in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


De Peronisten van Argentinië likten hun wonden op maandag na teleurstellende tussentijdse parlementsverkiezingen. De conservatieve oppositie deed het goed, en wist met haar winst de meerderheid van de regerende coalitie te behalen.

De oppositie Juntos Coalitie die tijdens de presidentsverkiezingen in 2019 een verpletterende nederlaag leed, heeft de regerende Frente de Todos-partij van president Alberto Fernandez met bijna 20 punten in het hele land overtroffen in de strijd om de Senaat, waar een derde van de stoelen voor het grijpen was.

In het Lagerhuis won het door een iets kleinere maar nog steeds belangrijke marge van ongeveer acht procentpunten. Ze won een heftige strijd in de belangrijke provincie van Buenos Aires, de meest bevolkte regio van het land en een bolwerk van de peronisten.

President Alberto Fernandez zei na de stemming dat hij naar de mensen zou luisteren. Hij beloofde een nieuwe fase voor het land en riep de oppositie op om consensus te vinden met de overheid. Dat zal de sleutel zijn nadat de Peronisten hun meerderheid in de Senaat verloren, die ze sinds 1983 hadden. Het betekent dat Fernandez en zijn meer radicale vicepresident, Cristina Fernandez de Kirchner, het gangpad moet doorkruisen.

Lokale kranten reageerden op de nederlaag door de voorpagina's met opmerkingen te bespatten, zoals "Zware electorale nederlaag" en "Vernietigende diagnose". De partij gelinieerde 'Pagina 12' is op zoek naar het positieve en kopte: "Verlies, maar het gevecht gaat door."

Analisten zien het resultaat in het algemeen als positief als het de regering dwingt om nauwer samen te werken met de oppositie, begunstigd door beleggers.

Kiezers riepen de overheid en oppositie op om aan het werk te gaan met het oplossen van de vele problemen van het land met jaarlijkse inflatie boven de 50%; de peso staat op een record laag niveau tegenover de dollar en meer dan vier van de 10 mensen leven in armoede.

Oppositieleiders juichten. Voormalige president Mauricio Macri zei dat de conservatieven moesten bouwen op de overwinning.

Nu president Alberto Fernandez de controle over beide kamers van het parlement heeft verloren, is hij gedwongen om in de laatste twee jaar van zijn regeertermijn, in dialoog te gaan met de oppositie en consensus met haar te bereiken. In totaal mochten 34 miljoen mensen zondag stemmen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May