Makers beademingsapparaat winnaars 1e Hackotopia
12 Nov 2021, 16:50
foto
Keshav Haripersad (11), First lady Melissa Santokhi-Seenacherry, Varun Brahmadin (16), Sherally Dompig (18) en Shanika Doekhi (17) met het apparaat.


Team Inno4, een groep jongeren tussen de 11 en 18 jaar, is de winnaar van de eerste Hackotopia in Suriname. Zij hebben een mobiele beademingsapparaat ontworpen en geproduceerd waarmee ook Covid-19-patiënten geholpen kunnen worden. PTC College Suriname en It-Core hebben de Hackotopia georganiseerd. Er zijn 76 deelnemers in 20 groepen geweest, grotendeels studenten van PTC en de universiteit van Suriname.

Team Inno4 bestaat uit leerlingen van de Codettes Inno Starter, een project waarbij jongeren basistechnieken worden geleerd om onder andere computer gestuurde apparaten te bouwen. "Wij hebben een ventilator gemaakt om mensen te helpen ademen," vertelt teamleider Varun (16) Brahmadhin. "Vooral om Covidpatiënten te helpen. De persoon kan het apparaat ook via Bluetooth besturen via een mobiele app. Met de telefoon kan bijvoorbeeld het ritme geregeld worden van hoeveel keer per minuut er zuurstof gepompt moet worden."
 "
Het idee komt van de jongste uit de groep, Keshav Haripersad (11). In drie weken hebben hij, Varun, Sherally Dompig (18) en Shanika Doekhi (17) het idee in een werkende prototype omgezet. Alles is digitaal uitgewerkt, de prototype is 3D geprint en vervaardigd met materiaal dat je gewoon in de winkel kan kopen. Het project heeft hen ruim US$ 100 gekost. Het apparaat, Ven02 genaamd, heeft hen de eerste plaats en SRD 10.000 opgeleverd.

De nummer twee, Team Med Delivery, is naar huis gegaan met SRD 7.500. Zij hebben een mobiele app gebouwd voor apotheken en hun klanten. De klant stuurt het recept via de app naar de apotheker en de medicijnen worden thuis bezorgd. De nummer 3, ZeroOne, heeft een app gebouwd voor mensen met mentale problemen. De app YepiDeh! is bedoeld om deze groep mensen snel hulp te bieden. Er kan onder andere via een chat met een vertrouwenspersoon worden gesproken. ZeroOne heeft SRD 5.000 gewonnen.

Bij de Hackotopia gaat het om het Ideation, licht Theo Boomsma van It-Core toe. "Dat is het proces van het toonbaar maken van een idee aan een jury. Dat kan op verschillende manieren." Het kan middels een simulatie van de te bouwen app, een model van het te produceren apparaat of gewoon direct een werkende versie van één of beide.

De finale van de Hackotopia dat als thema had Covid-19, betrekken van gemeenschappen, economische ontwikkeling, educatie en medisch oplossingen, is afgelopen zondag geweest. In de jury zat ook de First Lady, Melissa Santokhi-Seenacherry. De Codettes Innostarter Students is een project van Julie Sundar. Zij en Boomsma zijn trots: de jongeren hebben weer eens bewezen dat als zij de kans krijgen om zich op iets toe te toeleggen, ze heel ver kunnen komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May