Achaibersing doet verzoek strafrechtelijk onderzoek douane Zanderij
12 Nov 2021, 01:58
foto


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft waarnemend procureur-generaal, Garcia Paragsingh gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar vermoedelijk gepleegde strafbare feiten bij importen (inklaren) van diverse goederen op de Johan Adolf Pengel luchthaven te Zanderij. Assembleelid Asis Gajadien (VHP) had tijdens de algemene politieke beschouwingen dinsdag aangevoerd dat de staat voor tientallen miljoenen wordt benadeeld door douaniers. 

Gajadien vroeg de regering een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar onregelmatigheden die plaatsvinden bij import van goederen. Hij heeft geen vertrouwen in het onderzoek dat momenteel plaatsvindt door de douaneleiding. Volgens de politicus wordt ook op de Jules Sedney haven flink gesjoemeld waarbij minstens US$ 50 miljoen per jaar aan tyuku betaald wordt voor importen. De Staat derft enorm veel inkomsten. 

De manifesten van Surinam Airways en die van de douane tonen grote verschillen aan. Documenten worden weggemaakt. Deze praktijken zouden jaren gaande zijn. Diverse bonafide importeurs hebben hun beklag bij de leiding gedaan, maar er wordt niet opgetreden. Gisteren heeft hij in De Nationale Assemblee deze kwestie weer aangekaart. 

Starnieuws heeft de hand kunnen leggen op het verzoek dat de minister woensdag heeft gedaan op het Openbaar Ministerie om het strafrechtelijke onderzoek in te stellen. Hij heeft zijn verzoek onderbouwd met diverse documenten. De bewindsman vertrouwt erop dat met het onderzoek van het Openbaar Ministerie mogelijke corruptie kan worden bestreden. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May