Derde prik moet extra boost geven aan kwetsbare groepen
08 Nov 2021, 00:56
foto


Er zit niets speciaals in het derde prikje dat aan verschillende groepen wordt aangeraden. Het gaat ook niet om vervallen doses, benadrukt arts Javier Asin, voorzitter van het Nationale Coördinatie Team (NCT) tegenover Starnieuws. “Het is gewoon als elk ander vaccin,” benadrukt hij. “Het is ook niet voor iedereen, maar voor een bepaalde groep. Er zijn mensen van wie de weerstand na twee vaccins toch nog een extra boost nodig heeft.” 

Het is gebleken dat bepaalde personen zoals 60-plussers, personen met een verminderde weerstand zoals kankerpatiënten of mensen die dialyseren, na twee vaccinaties nog niet helemaal opgewassen zijn tegen het coronavirus. Aan de ‘frontliners’ die direct te maken hebben met covidpatiënten en daarom hoog risico lopen, wordt de derde prik ook aangeraden. De zwakke weerstand kan de mensen fataal worden wanneer ze op de intensive care belanden. Asin schat dat van de meer dan 1100 doden die gevallen zijn door Covid, 15 volledig waren gevaccineerd. 

“Met het vaccin wordt het virus nagebootst,” licht Asin toe. “Daarmee wordt het immuunsysteem gestimuleerd. Normaal zijn twee prikken genoeg. Maar bij sommige mensen is het immuunsysteem te zwak. Daar zijn verschillende redenen voor. Dan moet het immuunsysteem voor een derde keer gestimuleerd worden. Dat is het. Het derde vaccin is precies hetzelfde als dat van de eerste twee keren.” Het derde prikje geldt (voorlopig) alleen voor AstraZeneca. Maar voor het extra prikje, ook wel boostershot genoemd, kan men vanaf afgelopen woensdag kiezen tussen AstraZeneca en Moderna deelt Asin mee.

Voor mensen die al Covid hadden opgelopen gold lange tijd dat ze aan een enkele prik genoeg hadden. Maar ook aan hen wordt nu aangeraden om zich volledig te vaccineren. “Het is een grillige situatie, omdat onduidelijk is hoe de Covid infectie de immuniteit heeft gestimuleerd. Bij een vaccinatie is dat beter voorspelbaar. Daarom raden we bij deze groep een tweede prik aan.” Daarnaast is het zo dat steeds meer landen er toe overgaan om alleen bezoekers die volledig zijn gevaccineerd, binnen hun grenzen toe te laten.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May