Na half jaar in ruimte keren astronauten terug naar aarde
06 Nov 2021, 18:44
foto
Vlnr: Astronauten, Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide en Megan McArthur, zullen maandag na een half jaar in het internationale ruimtestation, terugkeren naar de aarde. (Foto: NASA via AP)


Na meer dan zes maanden in de ruimte zullen vier astronauten maandag naar de aarde terugkeren vanuit het internationale ruimtestation ISS. De vier leden van de Crew-2-missie, onder wie een Franse en een Japanse astronaut, zullen terugkeren naar de aarde vóór de komst van een vervangende bemanning, wiens vertrek vanuit de aarde meerdere keren werd vertraagd vanwege ongunstige weersomstandigheden.

NASA zei vrijdag laat in een verklaring dat de leden van Crew-2 naar de aarde zullen terugkeren "niet eerder dan 7:14 am lokale tijd maandag 8 november, met een landing voor de kust van Florida."

"Terwijl we ons voorbereiden om te vertrekken, is het een beetje een bitterzoet gevoel, we komen misschien nooit meer terug om het ISS te zien, en het is echt een magische plek", zei de Franse astronaut Thomas Pesquet eerder vrijdag tijdens een persconferentie vanuit het ruimtestation. "Ik ben erg dankbaar dat mensen enige tijd geleden over het ISS hebben gedroomd en toen doorgingen en hard werkten om het te laten gebeuren en het te bouwen in het voordeel van iedereen", voegde Pesquet eraan toe.

Endeavour, het ruimtevaartuig Crew Dragon, zal zich zondag loskoppelen van het internationale ruimtestation ISS om aan de reis naar huis te beginnen. Eenmaal losgemaakt van het ISS, begint de capsule aan een reis van enkele uren. Afhankelijk van het traject kan de reisduur sterk variëren. De capsule zal vervolgens voor de kust van Florida landen.

De NASA zegt dat als de weersomstandigheden niet gunstig zijn er een back-up loskoppeling en splashdown mogelijkheid maandag beschikbaar is.

De twee missies worden uitgevoerd door NASA in samenwerking met SpaceX, dat nu regelmatig lanceringen naar het ISS vanuit de Verenigde Staten verzorgt.

Crew-3 staat gepland om op te stijgen naar het ISS aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket vanuit het Kennedy Space Center in Florida, waar astronauten al dagen in quarantaine zitten. De Amerikaanse astronaut Megan McArthur was ervan overtuigd dat het slechts een tijdelijke tegenslag was om de vervangende bemanning naar ISS te krijgen voordat de huidige bemanning vertrekt.

"Natuurlijk is dat niet optimaal", zei McArthur tijdens de persconferentie van vrijdag tegen verslaggevers. “Maar we zijn bereid om dat te regelen. Ruimtevluchten zitten vol met kleine uitdagingen.”




(AFP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May