Opleving olieprijs blijft aanhouden
06 Nov 2021, 02:14
foto
Opslagtanks voor ruwe olie bij de Cushing-oliehub in Cushing, Oklahoma. (Foto Reuters)


Ruwe olie is vrijdag hoger verhandeld. De hogere prijzen zijn aangewakkerd door hernieuwde zorgen over het aanbod ,nadat OPEC+-producenten een oproep van de VS om de productiestijgingen te versnellen hebben afgewezen, zelfs nu de vraag het pre-pandemische niveau nadert.

Brentolie steeg met US$ 2,20 tot US$ 82,74 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie (WTI) met US$ 2,46 toenam tot US$ 81,27.

De Organisatie van Olie-exporterende Landen en bondgenoten, waaronder Rusland, gezamenlijk bekend als OPEC+, kwamen donderdag overeen om vast te houden aan hun plan om de olieproductie vanaf december met 400.000 vaten per dag te verhogen. De Amerikaanse president Joe Biden had opgeroepen tot extra productie om de stijgende prijzen af ​​te koelen.

Het besluit van de OPEC om op koers te blijven en het uitblijven van een substantiële reactie van de regering-Biden zorgen ervoor dat de opleving van de olieprijs doorgaat, zei Bob Yawger, directeur energietoekomst bij Mizuho. Alleen een gecoördineerde inspanning, met China en anderen erbij, zou het gebrek aan olie op de markt kunnen aanpakken, voegde Yawger eraan toe.

Het Witte Huis zei dat het alle beschikbare middelen zou overwegen om betaalbare energie te garanderen, inclusief de mogelijkheid om olie uit strategische aardoliereserves (SPR) te halen. De toezegging komt op een moment dat cijfers aantonen dat de werkgelegenheid in de VS in oktober sterker is toegenomen dan verwacht.

"Markten weten dat het vrijmaken van strategische reserves slechts een tijdelijk instabiel effect kan hebben op prompte prijzen en geen blijvende oplossing is voor een onbalans tussen vraag en aanbod", zei Rystad Energy, hoofd van de oliemarkten, Bjornar Tonhaugen in een notitie.

Brent daalde voor de tweede achtereenvolgende week en zakte met ongeveer 2%, terwijl WTI 2,7% verloor.

"Hoewel factoren zoals een zeer koude winter - die het gebruik van meer olie voor verwarming kunnen stimuleren - de prijzen zouden kunnen ondersteunen, zal het voor Brent moeilijk zijn om boven de US$ 87 te komen", zegt Ann-Louise Hittle, vicepresident, olie-onderzoek bij adviesbureau Wood Mackenzie. Ze constateert een beperkte capaciteit voor het overschakelen van gas naar olie, ondanks de hoge prijs van de eerste.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May