DA'91 wil intrekken avondklok; alvast verruiming naar 00:00 uur
05 Nov 2021, 16:40
foto


DA’91 adviseert de regering om de avondklok, vooruitlopend op de complete intrekking, te verruimen naar 00:00 uur (middernacht) zodat de sfeer van sociale activiteit en het geordend, dynamisch samenleven van mensen wederom ruimte krijgt. Tot nog toe heeft het ministerie van Volksgezondheid de samenleving niet kunnen overtuigen wat het effect van een avondklok op de verspreiding van het virus is, zegt politieke organisatie in een persbericht.  

Sinds 28 maart 2020 gaat Suriname gebukt onder een avondklok, uitgevaardigd als extra instrument in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. De avondklok betekent een grote inbreuk op de bewegingsvrijheid van burgers. "Wij als liberale politieke partij tillen zwaar aan inperkingen op de vrijheid van de burger. Wanneer een dergelijke inperking plaatsvindt in het 'algemeen belang' dan willen wij er zoveel mogelijk begrip voor opbrengen", stelt DA'91. 

"Na nu haast twee jaar deze beperking op onze bewegingsvrijheid te hebben ondergaan, willen wij wel van de regering weten wat de gebleken voordelen zijn, m.n. voor de bescherming en bevordering van de algehele volksgezondheid. Is er door de regering wetenschappelijk, sociaal onderzoek gepleegd teneinde zwaarwichtige argumenten te kunnen hanteren voor de handhaving van de avondklok? Ook vanuit het mensenrechtelijke perspectief is het de vraag of dit middel nog wel proportioneel is? De proportionaliteit wordt vastgesteld middels onderzoek voor toetsing."

DA'91 wil weten of de regering in staat is om de samenleving wetenschappelijk aan te tonen dat de avondklok en in feite alle andere beperkende maatregelen die noodzakelijk zouden zijn geweest, daadwerkelijk zoden aan de dijk hebben gelegd? En belangrijker nog, wetend dat Covid-19 niet op korte termijn tot het verleden zal behoren, kan de regering de argumenten op tafel leggen die bevestigen dat het  noodzakelijk is  om handhaving van deze maatregelen voort te zetten? 

De grondslag voor het instellen van een avondklok is gelegd in artikel 6 lid 5 van de Wet Uitvoering Burgerlijke Uitzondingstoestand (S.B. 2020 no 151) . De eerste versie van de Noodwet werd reeds in maart 2020 uitgevaardigd. De wet bood aan het begin van de coronacrisis de ruimte om vele vrijheid beperkende maatregelen uit te vaardigen behalve via de wet ook middels staatsbesluiten. "Hoewel wij in de eerste maanden begrip wilden opbrengen voor de noodmaatregel, is er nu, in haast twee jaar, sprake van langdurige inperkingen van vrijheidsrechten. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de verdere ontwikkeling en groei van onze samenleving en kan dus ook niet oneindig voortgaan," voert DA'91 aan. 

Er moet een evenwichtig meersporen beleid gevoerd worden zodat zowel de volksgezondheid als o.a. de economische bedrijvigheid en het sociaal leven gediend zijn en in harmonie gedijen. Mocht het ministerie van Volksgezondheid in voldoende mate aantonen dat de avondklok een statistisch aantoonbaar effect heeft gehad en zal blijven hebben op de indamming van Covid-19 dan is DA’91 bereid haar advies te herzien. "In alle andere gevallen doen wij een dringend beroep op de regering beleid uit te rollen waar de avondklok zo snel mogelijk tot het verleden behoort."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May