WHO: Europa opnieuw epicentrum pandemie
05 Nov 2021, 20:37
foto
Vaccinatiepercentages zijn in Duitsland gedaald naarmate het aantal gevallen stijgt. (Foto: Reuters)


Europa bevindt zich opnieuw "in het epicentrum" van de Covid-19-pandemie. De waarschuwing komt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu de gevallen over het hele continent toenemen. Op een persconferentie zei Hans Kluge, hoofd van de WHO Europa, dat er tot februari nog een half miljoen doden op het continent zouden kunnen vallen. Hij gaf de schuld voor de stijging aan onvoldoende vaccingebruik.

"We moeten onze tactiek veranderen, van reageren op pieken van Covid-19 tot voorkomen dat ze zich in de eerste plaats voordoen", zei hij.

De vaccinatiegraad is de afgelopen maanden over het hele continent afgenomen. Terwijl ongeveer 80% van de mensen in Spanje dubbel wordt geprikt, is dit in Duitsland slechts 66% - en veel lager in sommige Oost-Europese landen. In oktober 2021 was slechts 32% van de Russen volledig gevaccineerd.

Kluge gaf ook de schuld aan een versoepeling van de volksgezondheidsmaatregelen voor toenemende infecties in de Europese regio van de WHO, die 53 landen omvat, waaronder delen van Centraal-Azië. Tot nu toe heeft de WHO 1,4 miljoen doden geregistreerd in de hele regio.

De technische leiding van de WHO op Covid-19, Maria Van Kerkhove, zei dat de afgelopen vier weken het aantal gevallen in heel Europa met meer dan 55% was gestegen, ondanks een "ruime voorraad vaccins en hulpmiddelen". Collega Dr. Mike Ryan zei dat de ervaring in Europa een " waarschuwingsschot voor de wereld" is.

Het kwam toen Duitsland vrijdag meer dan 37.000 dagelijkse Covid-gevallen registreerde, een record voor de tweede dag op rij. De incidentie per 100.000 mensen is nu hoger dan in april, met 169,9, maar ruim onder het niveau in het Verenigd Koninkrijk.

Duitse volksgezondheidsfunctionarissen zijn bezorgd dat een vierde infectiegolf kan leiden tot een groot aantal doden en tot druk op het gezondheidssysteem. In de afgelopen 24 uur zijn er 154 doden geregistreerd, tegenover 121 een week geleden.

Lothar Wieler van het Duitse RKI-instituut sprak donderdag over angstaanjagende cijfers. "Als we nu geen tegenmaatregelen nemen, zal deze vierde golf nog meer lijden met zich meebrengen", zei hij. Onder de vele Duitsers die niet zijn gevaccineerd, bevinden zich meer dan drie miljoen 60-plussers, die een bijzonder risico lopen.

Maar zoals Hans Kluge opmerkte, blijft de toename van het aantal gevallen niet beperkt tot Duitsland. De meest dramatische stijging van het aantal dodelijke slachtoffers was de afgelopen week in Rusland, waar meer dan 8.100 doden werden geregistreerd, en Oekraïne, met 3.800 doden. Beide landen hebben zeer lage vaccinatiepercentages en Oekraïne heeft de afgelopen 24 uur een recordaantal van 27.377 nieuwe gevallen aangekondigd.

Roemenië registreerde deze week het hoogste aantal sterfgevallen in 24 uur met 591, terwijl in Hongarije de dagelijkse Covid-19-infecties de afgelopen week meer dan verdubbeld zijn tot 6.268. Het dragen van een masker is alleen verplicht in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen.

"Op dit moment lijken we vastbesloten te zijn een koers op te gaan die zegt dat de pandemie voorbij is, we moeten alleen nog een paar mensen vaccineren. Dat is niet het geval", zei dr. Ryan, die elk land opriep om de stekker van hun reactie uit het stopcontact te halen.

Deze week zei de Nederlandse regering dat ze het dragen van maskers en sociale afstand in veel openbare instellingen opnieuw zou invoeren, omdat bleek dat ziekenhuisopnames in een week tijd met 31% waren gestegen.

Kroatië heeft donderdag 6.310 nieuwe gevallen geregistreerd, het hoogste aantal tot nu toe. Slowakije heeft het op één na hoogste aantal gevallen gemeld en de Tsjechische infecties zijn teruggekeerd naar het niveau dat voor het laatst in het voorjaar werd gezien.

De plaatsvervangend medisch directeur van Engeland, prof. Jonathan Van-Tam, zei woensdag dat te veel mensen dachten dat de pandemie voorbij was.

In landen met de hoogste vaccinatiegraad zijn de infectiepercentages echter nog relatief laag. Italië heeft een van de hoogste vaccinatiepercentages voor 12-plussers, maar zelfs hier is het aantal nieuwe gevallen de afgelopen week met 16,6% gestegen.

Portugese besmettingen zijn voor het eerst sinds september boven de 1.000 gestegen. Spanje is een van de weinige landen waar de overdracht niet is toegenomen, met 2.287 gemelde gevallen op woensdag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May