Pfizer: Covid-19-pil vermindert aantal doden met 89%
05 Nov 2021, 12:41
foto
Geneesmiddelenfabrikanten haasten zich om gemakkelijk te gebruiken medicijnen tegen het coronavirus te produceren. (Fot: Reuters)


Pfizer heeft gezegd dat zijn experimentele antivirale pil voor Covid-19 het risico op ziekenhuisopname en overlijden met bijna 90 procent verlaagt, terwijl medicijnmakers zich haasten om gemakkelijk te gebruiken medicijnen tegen het coronavirus te produceren. De farmaceutische gigant maakte vrijdag voorlopige resultaten bekend van zijn onderzoek onder 775 volwassenen.

Patiënten die het geneesmiddel van het bedrijf samen met een ander antiviraal middel gebruikten, bleken na een maand 89 procent minder ziekenhuisopname of overlijden te hebben dan patiënten die een neppil gebruikten. Minder dan 1 procent van de patiënten die het medicijn gebruikten, moest in het ziekenhuis worden opgenomen en niemand stierf. In de vergelijkingsgroep werd 7 procent opgenomen in het ziekenhuis en waren er zeven doden.

"We hoopten dat we iets buitengewoons zouden hebben, maar het is zeldzaam dat je geweldige medicijnen ziet uitkomen met bijna 90 procent werkzaamheid en 100 procent bescherming tegen de dood", vertelde Mikael Dolsten, Chief Scientific Officer van Pfizer, aan het persbureau Associated Press.

Deelnemers aan de studie waren niet-gevaccineerd, met milde tot matige Covid-19. Ze werden beschouwd als een hoog risico op ziekenhuisopname vanwege gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes of hartaandoeningen. De behandeling begon binnen drie tot vijf dagen na de eerste symptomen en duurde vijf dagen.

Van degenen die het medicijn van Pfizer kregen binnen drie dagen na het begin van de symptomen, werd 0,8 procent in het ziekenhuis opgenomen en was na 28 dagen geen enkele overleden na de behandeling. Dat in vergelijking met een ziekenhuisopname van 7 procent voor placebopatiënten. Er waren ook zeven sterfgevallen in de placebogroep.

De percentages waren vergelijkbaar voor patiënten die binnen vijf dagen na symptomen werden behandeld - 1 procent van de behandelingsgroep werd opgenomen in het ziekenhuis, vergeleken met 6,7 procent voor de placebogroep, die 10 sterfgevallen omvatte. Bourla zei dat dit 85 procent effectief is, zei Pfizer-topman Albert Bourla in een interview met de Amerikaanse omroep CNBC.

Pfizer rapporteerde weinig details over bijwerkingen, maar zei dat ze mild waren en dat de problemen met ongeveer 20 procent vergelijkbaar waren tussen de groepen.

Een onafhankelijke groep medische experts die de studie volgden, adviseerde om deze vroegtijdig te stoppen, zoals de standaardprocedure is wanneer tussentijdse resultaten een duidelijk voordeel laten zien. Pfizer zei dat het van plan is tussentijdse onderzoeksresultaten voor zijn pil, die wordt gegeven in combinatie met een ouder antiviraal middel genaamd ritonavir, in te dienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als onderdeel van de toepassing voor noodgevallen die het in oktober opende.

Zodra Pfizer van toepassing is, kan de FDA binnen enkele weken of maanden een beslissing nemen. De combinatiebehandeling, die de merknaam Paxlovid zal dragen, bestaat uit drie pillen die tweemaal daags worden gegeven.

Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen hebben benadrukt dat vaccinatie de beste bescherming tegen infectie zal blijven, maar dat gebruiksvriendelijke behandelingen van cruciaal belang zullen zijn om toekomstige besmettingsgolven in te dammen.

Merck, een concurrent van Pfizer, meldde in september dat zijn pil het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens met 50 procent verminderde. Experts waarschuwen voor het vergelijken van voorlopige resultaten vanwege verschillen in onderzoeken.

Hoewel de pil van Merck verder gevorderd is in het Amerikaanse regelgevingsproces, zou het medicijn van Pfizer kunnen profiteren van een veiligheidsprofiel dat meer bekend is bij regelgevers, waardoor er minder rode vlaggen ontstaan.

Het Verenigd Koninkrijk heeft donderdag als eerste land ter wereld de pil goedgekeurd die gezamenlijk is ontwikkeld door Merck en Ridgeback Biotherapeutics. De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft aanbevolen het medicijn, molnupiravir, zo snel mogelijk te gebruiken na een positieve Covid-19-test en binnen vijf dagen na het begin van de symptomen, daarbij verwijzend naar klinische gegevens.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May