PAHO: Covid-19 trekt zich terug in heel Amerika
03 Nov 2021, 20:30
foto
Een vrouw krijgt een dosis Pfizer/BioNTech-vaccin tegen Covid-19 tijdens een vaccinatiecampagne in de Universiteit van Santiago, Chili. (Foto: Reuters)


Het aantal sterfgevallen en infecties door Covid-19 is in heel Amerika voor de 8e achtereenvolgende week afgenomen, zei de Pan American Health Organization (PAHO) woensdag. Zij waarschuwde dat een zeer hoog percentage van de gevallen in het ziekenhuis nu niet-gevaccineerde mensen zijn.

In Noord-Amerika meldden alle drie de landen dalingen in wekelijkse gevallen en sterfgevallen, en er is een opmerkelijke daling van ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten en Canada, zei PAHO, met vergelijkbare dalingen in Zuid- en Midden-Amerika. De regionale gezondheidsafdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat 46% van de Latijns-Amerikaanse en Caribische bevolking volledig is gevaccineerd en dat een meerderheid van de landen de vaccinatiegraad van 40% van de WHO voor het einde van het jaar al heeft bereikt.

"Vaccinongelijkheid blijft de grootste belemmering voor het bereiken van onze dekkingsdoelstellingen", zei PAHO-assistent-directeur Jarbas Barbosa in een briefing. Gezien het beperkte aanbod van vaccins, drong hij er bij de autoriteiten op aan om prioriteit te geven aan ouderen, eerstelijnswerkers en mensen met reeds bestaande aandoeningen, om hen te beschermen en ook om te voorkomen dat gezondheidsstelsels overbelast raken met ernstige gevallen.

PAHO beveelt aan om boosterdoses te geven aan mensen die immuungecompromitteerd zijn, waaronder kankerpatiënten, hiv-positieve personen, patiënten die corticoïden gebruiken en ontvangers van transplantaties. De organisatie zei dat mensen ouder dan 60 jaar die geïnactiveerde virusvaccins hebben gekregen die zijn gemaakt door het Chinese Sinovac Biotech (SVA.O) en Sinopharm, ook boostershots moeten krijgen.

Barbosa verwierp de opvatting dat mensen met coronavirus immuun zijn voor Covid-19 en niet hoeven te worden gevaccineerd als "nepnieuws". Hij wees op een vrijdag gepubliceerde studie van de Amerikaanse Centers for Disease Control, waaruit bleek dat mensen die niet zijn gevaccineerd maar eerder positief zijn getest, 5,49 keer meer kans hebben om opnieuw geïnfecteerd te raken dan degenen die volledig zijn gevaccineerd.

In Brazilië heeft president Jair Bolsonaro, een vaccinscepticus die in juli 2020 Covid-19 opliep, gezegd dat hij immuun is en geen vaccin nodig heeft. "Dat is niet waar. Het is nepnieuws", zei Barbosa. "De bescherming die de ziekte je van nature geeft, is onvoldoende en mensen kunnen besmet raken met de nieuwe varianten", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May