Geen Suriname Dia om massabesmetting te vermijden
01 Nov 2021, 17:17
foto
Vorig jaar is het 'Ram en Sita' nog gelukt de Suriname Dia aan te steken. (Foto: René Gompers)


De Suriname Dia wordt dit jaar niet aangestoken. De traditie waarmee het Divali-feest wordt ingeluid, vervalt na 13 jaren. "Door de Covid-19-sitiatie hebben we besloten alle activiteiten te annuleren," deelt Anil Manorath, voorzitter van de Culturele Unie Suriname mee. "We willen voorkomen dat er meer besmettingen vallen. We doen dit jaar helemaal niets. De Dia wordt niet geplaatst. We vragen de mensen om in huiselijk verband Divali te vieren." Voor donderdag geldt ook een algehele lockdown.

 

Het aansteken van de Suriname Dia op het Onafhankelijkheidsplein is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een spektakel die behalve gelovigen ook andere delen van de samenleving, massaal op de been brengt. De activiteit gaat gepaard met een beurs, een markt, een optocht, culturele optredens en een opvoering uit de Mahabharat. Hoogtepunt is de aankomst van de goden Hanuman, Ram en Sita die 'vliegend' aankomen en op het Onafhankelijkheidsplein landen. De lont van de reuzen dia wordt aangestoken door Ram en Sita. De eerste sterfelijken die ghee mogen voegen om het vuur brandend te houden zijn presidenten en de First Lady's. Daarna mag iedereen, een week lang, ghee zetten om het licht brandend te houden.

 

"Na 13 jaar en met heel veel verdriet gaan we de Suriname Dia niet aansteken," zegt Manorath. "We hebben alles geannuleerd," benadrukt hij. "Het is in het belang van het land en volk. Vorig jaar kon het nog maar toen we hadden we niet zoveel varianten van het virus. Nu zijn er zoveel en het aantal besmettingen stijgt. Er is weliswaar al 50 procent gevaccineerd, maar we doen voorzichtig. We willen geen massa creëren. We vragen de mensen om Divali in familiekring te vieren. Laten we de zegeningen vragen. Laten we blijven bidden voor onze gezondheid en dat het goed gaat met het land."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May