Onderzoek gaande naar twee oso dresi door AdeKUS
01 Nov 2021, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) is bezig twee ‘oso dresi’ te onderzoeken. Professor Dennis Mans onderzoekt of de huismiddelen ontstekingsremmend zijn (goed tegen virussen) of het effect van antioxidanten hebben (goed voor het immuunsysteem). De makers van de ‘oso dresi’ hebben echter de ingrediënten van de huismedicijnen niet doorgegeven. Mans geeft aan dat het onderzoek dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid wordt uitgevoerd, binnen een week of twee afgerond zal zijn. 

Minister Amar Ramadhin heeft in gesprek met journalisten bij Courtyard Marriot meegedeeld dat er een onderzoek gaande is naar twee bekende oso dresi's. Verschillende alternatieve genezers hebben beweerd dat hun oso dresi het immuunsysteem versterkt of zelfs Covid geneest. Het onderzoek moet uitwijzen in hoeverre de beweringen kloppen, geven Ramadhin en professor Mans aan. 

Ramadhin: “Ik heb steeds geroepen dat men met het bewijs moet komen. Kom met de ‘evidence’ dan pas kan ik het ondersteunen. Je kunt niet de overheid drukken om het (de oso dresi) goed te keuren, terwijl je geen bewijs hebt. Ik ben wetenschapper, academisch opgeleid. Ik kan geen zaken gaan propageren waarvan ik geen weet heb. Als ik kan aantonen dat het werkt, kan ik erachter staan.” 

Mans geeft aan dat slechts twee alternatieve genezers hun producten hebben ingediend toen een oproep is gedaan. Het onderzoek richt zich op twee aspecten. Mans: “We kijken naar het ontstekingsremmend effect. Dat zou goed zijn tegen Covid. We kijken ook naar het antioxidant effect. Als iets een antioxidant is, zoals vitamine C, dan is dat heel duidelijk weerstand versterkend.”

Ramadhin: “Weet je hoe blij ik zou zijn dat als we iemand die Covid heeft, gewoon met een kuur kunnen genezen? De hele wereld wacht op dat middel. Een middel dat geneest, een curatief middel. Alleen preventieve interventies bleken effectief te zijn (bij de behandeling van covidpatiënten). We gebruiken bijvoorbeeld middelen die ontstekingen remmen of de bloedstollingen tegengaan.” 

De alternatieve genezers hebben niet aangegeven wat de ingrediënten van de oso dresi zijn en hoe ze zijn bereid. “We weten niet wat er in zit en dat vormt wel een probleem,” deelt Mans mee. Hij geeft aan dat ook niet getest kan worden als de middelen Covid kunnen genezen; Suriname heeft geen virus laboratorium. “Wij willen tenminste aangeven of het gebruik van bepaalde oso dresi's voordelig zijn in de strijd tegen Covid.” 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May