Minuten kunnen levens redden bij een beroerte!
29 Oct 2021, 12:34
foto


(Her)Ken de signalen en wees snel

De World Stroke Organization heeft 29 oktober uitgeroepen tot wereld beroerte dag en het thema van dit jaar is gericht op 'Precious time' (kostbare tijd). Het is noodzakelijk om SNEL te handelen in de nasleep van een beroerte en om de juiste behandeling erna te krijgen.

“Ik wist niets van F.A.S.T. toen ik een beroerte kreeg. Toen mijn arm plotseling gevoelloos aanvoelde en mijn gezicht zakte, dacht ik dat ik gewoon voor een massage kon gaan en alles zou weer goed zijn. Als ik eerder wist over F.A.S.T., zou ik sneller hebben gehandeld en hulp hebben gezocht. Dan waren de gevolgen ook niet zo ernstig. In plaats daarvan, zakte ik de volgende dag in elkaar en gebruik ik nu een rolstoel,” aldus John 47 jaar, slachtoffer van een beroerte.

Sharla een 62-jarige overlevende vertelt: “De dag was zoals elke gewone dag, ik stopte na mijn werk om geld te wisselen bij de cambio. De drive-through-bediende vermoedde dat er iets mis was; ze vertelde me dat ik in slaap was gevallen. Ik geloofde het niet. Maar slechts enkele seconden later reed ik met mijn auto tegen een andere auto aan. Ik kon de linkerkant van mijn lichaam niet bewegen. Een politieagent arriveerde en wist meteen dat ik een beroerte had. Hij belde gelijk een ambulance en ik werd met succes behandeld in het ziekenhuis.

Twee typische voorbeelden van hoe een beroerte in principe eenieder kan overkomen, maar met uiteenlopende gevolgen voor de overlevenden door wel/niet F.A.S.T. te handelen. Maar wat is een beroerte en wat is F.A.S.T.?
Bij een beroerte oftewel hersenaanval is een bloedvat in de hersenen afgesloten of kapot. Hierdoor werkt een deel van uw hersencellen opeens niet meer. U krijgt klachten, met mogelijk permanente schade, vooral als er niet adequaat wordt gehandeld.
F.A.S.T. is een geheugensteuntje om je te helpen onthouden hoe een beroerte te herkennen en snel te handelen.
F= Face (hangend gezicht)
A= Arm (armzwakte)
S= Speech (spraakstoornis vb. verward of de woorden moeilijk uitspreken)
T= Time (tijd, noteer hoe laat de symptomen (verschijnselen) begonnen en bel zo snel mogelijk de ambulance #115/#117)

 

Als iemand een beroerte krijgt, is elke seconde die voorbijgaat cruciaal om deze te overleven en om (blijvende) lichamelijke en psychische schade te verkleinen.  
Wanneer hersenweefsel en miljoenen zenuwcellen beginnen te vervagen, kan tijd niet kostbaarder zijn!
Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) krijgen jaarlijks wereldwijd 15 miljoen mensen een beroerte. Hiervan sterven er 5 miljoen en zijn er nog eens 5 miljoen blijvend beperkt, wat een (zorg)last is voor zowel de overlevende, de familie als de gemeenschap. Ook in Suriname zijn de cijfers alarmerend; dagelijks worden er, naar zeggen van enkele gezondheidswerkers, gemiddeld 2-3 personen met een beroerte opgenomen in het ziekenhuis. In de acute fase is opname en zorg in het ziekenhuis noodzakelijk. Na ontslag uit het ziekenhuis start het revalidatie- traject, waarbij o.a. de fysiotherapeut, de specialist voor het behandelen van het bewegingsapparaat van de mens, een belangrijke rol inneemt om de persoon zo optimaal  mogelijk te laten bewegen en functioneren.  Hiermee wordt de kwaliteit van leven van een persoon met een beroerte enorm verbeterd.

Maar wat kun je doen om een beroerte te voorkomen? Als er iets goeds is dat gezegd kan worden over beroertes, dan is het dit: het overgrote deel van de beroertes hoeft niet te gebeuren!  
Tot 80% van de beroertes kan worden voorkomen door gezonde veranderingen in levensstijl en door samen te werken met zorgverleners om risicofactoren voor beroertes onder controle te houden.
Het hebben van een risicofactor voor een beroerte betekent niet dat u een beroerte krijgt. Aan de andere kant betekent het niet hebben van een risicofactor niet dat u een beroerte hebt vermeden. Uw risico op een beroerte neemt toe naarmate het aantal en de ernst van risicofactoren toeneemt. Enkele van de voornaamste risicofactoren voor een beroerte waar je zelf iets aan kan doen zijn:
1. Houd uw bloeddruk onder controle
2. Beweeg dagelijks minimaal een half uur aan een stuk door
3. Stop met roken
4. Indien u alcohol nuttigt, doe het met mate
5. Eet gezond, o.a. voldoende vezelrijk voedsel (zoals groenten en fruit) en gebruik zout met mate.
Leef gezond en heb uw naasten lief; een gezonde leefstijl, het herkennen van een beroerte en F.A.S.T. handelen kunnen het risico op schade of overlijden door een beroerte verkleinen!

Namens de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie
Roshni Ramdas, PT, MSc
Daphny Lieuw, PT, MSc
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May