Prade: Politieoptreden mag worden gefilmd
29 Oct 2021, 04:44
foto
Korpschef Roberto Prade over het filmen van het politieoptreden.


Korpschef Roberto Prade heeft er geen moeite mee dat het optreden van de politie voortaan wordt gefilmd door het publiek. “We hadden graag bodycams (mini camera's die op het uniform worden gedragen) voor alle politiemensen, maar omdat we dat niet hebben, vinden we het juist een hulp dat de burger dat doet. En als het optreden van de politieman rechtmatig is, kan hij geen moeite daarmee hebben. Hij moet juist blij zijn. De burger zou dan niet kunnen zeggen dat hij fysiek geweld heeft aangewend.”

De politie gaat een voorlichtingscampagne beginnen op de televisie. Het filmen van politie optredens is een van de onderwerpen die behandeld zullen worden. Er zal duidelijk worden gemaakt dat de optredens wel vastgelegd mogen worden. “Filmen mag, het optreden van de politie mag worden gefilmd,” benadrukt Prade.

Met de camerabeelden van het Safe City project zijn er ondertussen honderden zaken opgelost, deelt Prade mee. Die variëren van verkeersdelicten tot inbraken. Als alles goed verloopt zal er volgend jaar een project staan speciaal voor het verkeer. De camera’s zullen dan alleen op het verkeer, de wegen en de weggebruikers ‘gefocust’ zijn.

Het korps neemt de klachten uit de samenleving over misdragingen van zijn leden serieus en werkt aan verbetering. In de televisiecampagne zal de burgerij ook uitgelegd worden “wat ze wel en niet hoeft te accepteren van de politieman,” deelt de korpschef mee. “Heel wat mensen denken dat het normaal is als een politieman schreeuwt, dat ze mogen schreeuwen. Maar dat is absoluut niet waar. Het is zaak dat als de burgerij daar kennis van heeft, zij haar beklag ook gaat doen. Gelooft u mij, alle klachten die binnen komen, worden serieus bekeken.”   

Een paar maanden geleden had minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie aangekondigd dat de politiemensen “binnenkort” worden voorzien van ‘bodycams’. Prade merkt op dat het nog niet zover is. Er is wel een digitaal communicatieproject gaande, geeft hij aan. Via dit platform zal de KPS ‘live’ op de hoogte zijn waar haar leden zich bevinden.  

Vooralsnog zijn er nog geen bodycams in beeld. “Dat zal nog even op zich laten wachten,” geeft Prade aan. “Het is geen goedkope stof. Ik denk dat men prioriteiten gaat stellen. Men gaat voor het meest belangrijke geld vrijmaken. Dus voorlopig zullen we het doen met de burgers die filmen.”   
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May