Nieuwe migrantenkaravaan in Mexico baant zich door blokkade
24 Oct, 04:46
foto
Migranten uit Midden-Amerika en Haïti lopen in een karavaan op weg naar de Mexicaanse hoofdstad om asiel en vluchtelingenstatus aan te vragen, in Tapachula, in de staat Chiapas, Mexico. (Foto's: Reuters)


Enkele duizenden migranten uit Haïti, Zuid-Amerika en Midden-Amerika vertrokken zaterdag vanuit het zuiden van Mexico naar het noorden, waarbij ze in botsing kwamen met wetshandhavers die de karavaan probeerden tegen te houden. Sommige mensen die deel uitmaken van de laatste massale beweging van migranten die via Mexico naar het noorden proberen te reizen, zeiden dat ze hoopten uiteindelijk de grens met de VS te bereiken, waar het aantal migranten dat probeerde binnen te komen al nieuwe records bereikte.

Ongeveer 3.000 mensen, waaronder gezinnen met jonge kinderen, begonnen zaterdag te voet te trekken vanuit de stad Tapachula bij de grens met Guatemala naar de hoofdstad van Mexico. Een van de organisatoren van de karavaan, Irineo Mujica, zei dat hij de groep naar Mexico-Stad leidde uit protest tegen het gebrek aan overheidssteun in het zuiden, waar functionarissen hebben geprobeerd duizenden migranten in bedwang te houden en om juridische documenten te eisen die migranten vrij zouden laten bewegen in het land.

Een controlepost op de snelweg in Tapachula met zo'n 400 wetshandhavers wilde hen de weg versperren, maar veel migranten slaagden erin voorbij te breken. Op een video van Reuters is te zien hoe mensen met rugzakken en kinderen op hun schouders door een groep agenten in anti-oproeruitrusting heen duwden die probeerden de menigte in bedwang te houden.

Een gezin, onder wie een vrouw en kleine kinderen, werd neergeslagen in de drukte van mensen, hun bezittingen kwamen verspreid te liggen.

Sommige migranten die in september Tapachula probeerden te verlaten om naar het noorden te gaan, werden brutaal behandeld door Mexicaanse functionarissen. Het National Migration Institute van de regering veroordeelde geweldsincidenten die op video waren vastgelegd.

De Amerikaanse autoriteiten hebben dit fiscale jaar meer dan 1,7 miljoen migranten gearresteerd aan de grens tussen de VS en Mexico, het hoogste aantal ooit.
Advertenties