AZP-directeur: Ziekenhuisopnames kunnen voorkomen worden
18 Oct, 00:00
foto
Claudia Redan, algemeen directeur AZP tevens voorzitter Nationale Ziekenhuis Raad.


Het is belangrijk om te voorkomen dat mensen besmet raken met het Covid-virus en in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. De zorgsector is anderhalf jaar intensief bezig met Covid-patiënten, maar de reguliere zorg eist ook veel aandacht. "Het zorgpersoneel is nog steeds onze grootste zorgpunt. Het personeel is uitgeput", zegt Claudia Redan, algemeen directeur van Academisch Ziekenhuis Paramaribo tevens voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad in gesprek met Starnieuws.

Er zijn nu 160 covid bedplekken inclusief locatie KKF en 30 bedden in Nickerie. De opschaling met 90 bedden zal in fases worden uitgevoerd. Allereerst is begonnen met het Regionaal Ziekenhuis Wanica op te schalen. Deze week worden ook het St. Vincentius Ziekenhuis en Diakonessenhuis opgeschaald. De ziekenhuizen hebben een crisisplan ingediend bij de regering.

Al een tijdje worden mensen die ziekenhuiszorg nodig hebben, thuis geïsoleerd met zuurstof en al. Er is niet genoeg plek in de ziekenhuizen om iedereen op te nemen. Redan zegt dat nu langzaamaan meer mensen die erg ziek zijn, worden opgenomen in de ziekenhuizen. "Wij kunnen echter niet oneindig bedden ter beschikking stellen. Er zal ook steeds een tekort zijn aan personeel", legt de ziekenhuisdirecteur uit.

De zorgsector alleen kan de situatie niet aan. Er zijn coördinatoren aangewezen die de aansturing van het schaarse beschikbaar personeel coördineren. Verpleegkundigen, ziekenverzorgenden, artsen, huisartsen zaalartsen en medische specialisten zijn door hun respectievelijke ziekenhuis en de Vereniging van Medici in Suriname opgeroepen om mee te helpen. Daarnaast is het belangrijk dat ziekenhuisopnames voorkomen worden. Mensen moeten zich houden aan de Covid-maatregelen en zich laten vaccineren. "Covid is een hospitalization preventable disease", stelt Redan. "Ziekenhuis opnames en overlijdens kunnen beperkt en zelfs voorkomen worden".
Advertenties