Guyanese vissers vol van toegezegde vergunningen
14 Oct 2021, 16:50
foto
Boten afgemeerd aan het Number 66 Fishery Complex in Corentyne, Berbice in buurland Guyana.


Terwijl visorganisaties en vissers zich nadrukkelijk hebben uitgesproken tegen het verstrekken van visvergunningen aan Guyanezen, zijn de Guyanese vissers verheugd dat zij binnenkort vergunningen krijgen om te vissen in Surinaamse wateren. Guyana kampt met uitgeputte visgronden en hebben de olieproductie-activiteiten voor zijn kust, een negatieve impact op zijn visbestanden.

In Guyanese media wordt breed uitgemeten over 150 vergunningen die Suriname zal verstrekken aan Guyanese vissers zoals overeengekomen tijdens het bezoek van president Chan Santokhi aan het buurland.

Zo'n 150 vergunningen zullen binnenkort worden uitgedeeld aan Guyanese vissers die het afgelopen decennium exorbitante prijzen hebben betaald voor de verhuur van vergunningen om hun handel in de wateren van Suriname uit te oefenen, schrijft Guyana Chronicle. De vergunningen worden aan booteigenaren gegeven voor SRD 500 per jaar. "In het verleden hebben de vissers maar liefst US$ 4000 betaald om een vergunning te huren van een Surinamer zodat ze kunnen vissen."

De Upper Corentyne Fishermen Co-op Society (UCFCS) heeft president Irfaan Ali en vicepresident, Bharrat Jagdeo, geprezen voor hun rol bij het veiligstellen van de nieuwe regeling. In een gesprek met Guyana Chronicle verklaarde de voorzitter van het genootschap, Pameshwar Jainarine, dat de boten vanuit de Nummer 66 Visserij en het Nummer 65 Visserijcomplex vaak vissen in de wateren van Suriname. Als ze niet in het bezit zijn van de vereiste vergunning, worden ze vastgehouden en wordt hun vangst in beslag genomen, zei hij.

Volgens Jainarine zouden de vissers gewoonlijk boetes moeten betalen die variëren van US$ 10.000 tot US$ 12.000. Hij vertelde dat gezien de omstandigheden de vissers en Surinamers tot een overeenkomst zijn gekomen waarbij Surinamers vergunningen zouden verhuren aan Guyanese booteigenaren onder het mom dat zij (de Surinamers) eigenaar zijn van schepen en een Guyanese bemanning in dienst hebben. Deze regeling bestaat al zo'n 17 jaar. Hij zei dat met de nieuwe regeling Guyanese vissers en booteigenaren zich nu vrij kunnen bewegen en alle hulp kunnen vragen die ze nodig hebben van de Surinaamse autoriteiten zonder tussenkomst van een derde.

De UCFCS had aanvankelijk besloten om vergunningen te krijgen voor 50 boten. "We vormden een delegatie en gingen naar president Ali en toen we aankwamen, vroegen we om 50 vergunningen, maar hij vroeg hoeveel boten we bij de coöperatie hebben en we vertelden hem 146. Dus, hij zei waarom vraag je er maar 50 als je zoveel meer boten  hebt... We wisten niet zeker of we de vergunning kregen, omdat we al heel lang bezig zijn het te proberen. Maar we luisterden naar het advies van de president, we keerden terug en dienden de namen en informatie in voor de 150 boten en het werd verleend," vertelt de UCFCS-voorzitter.

Hij voegde eraan toe: "We zijn zo blij en opgelucht omdat dit ons leven zoveel gemakkelijker en beter zal maken."

In een gezamenlijke persconferentie met president Santokhi in augustus kondigde de Guyanese president Ali aan dat de twee landen zullen werken aan de afgifte van de vergunningen tegen januari 2022, aangezien dat de periode is waarin ze gewoonlijk worden verleend. Deze aankondiging werd met opwinding ontvangen van de Guyanese vissers, maar is zwaar bekritiseerd door de Surinaamse visserijsector die vindt dat deze deal niet in het voordeel is van Surinamers en dat Suriname de verliezer is.

Ondertussen zei booteigenaar Sachin Ramrattan dat de beslissing om de vergunning aan Guyanezen te verlenen de spanning heeft weggenomen die ze zoveel jaren hebben doorstaan. Hij merkte op dat het vissen in de wateren van Suriname nu veiliger zal aanvoelen. De man heeft vijf vissersboten.  Hij hoopt dat in de toekomst het aantal verleende vergunningen kan worden verhoogd, zodat andere vissers uit andere havens in de regio hiervan kunnen profiteren.

Een andere booteigenaar, Roypen Mootain, zei dat hij dertien boten bezit en al zevenentwintig jaar de Surinaamse route bevaart. Hij verklaarde dat de afgifte van de vergunning niet alleen de booteigenaren ten goede zal komen, maar ook zal doorsijpelen naar iedereen in de visserijsector, vooral de vissers die zich nu kunnen verheugen op betere lonen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April