Bestrijding ondermijnende criminaliteit prioriteit OM
09 Oct 2021, 16:36
foto
Waarnemend procureur-generaal, Gracia Paragsingh, houdt haar toespraak tijdens de opening van het zittingsjaar van het Hof van Justitie. (Foto: HvJ)


De bestrijding van de ondermijnende criminaliteit en actieve criminele samenwerkingsverbanden is een belangrijke prioriteit van het Openbaar Ministerie (OM). Vaak gaat het om complexe en langdurige opsporingsonderzoeken met een groot aantal verdachten, getuigen en slachtoffers, steeds vaker met internationale dimensies. Van deze georganiseerde misdaad vormt de internationale drugshandel de kern. Dit zei waarnemend procureur-generaal, Garcia Paragsingh bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie.

Bij de ondermijning gaat het om vormen van criminaliteit met ingrijpende gevolgen voor maatschappelijke systemen, instituties, sociale verbanden en structuren. De ondermijnende criminaliteit holt die structuren uit, die het vertrouwen in de overheid, het bedrijfsleven en de samenleving als geheel vorm geven. "Dat vertrouwen mag en kan niet geschaad worden. Kenmerkend voor ondermijning is de verwevenheid  van onder- en bovenwereld", zei Paragsingh.

Een belangrijke stap is de komst van het Justitieel Interventieteam, dat rechtstreeks onder de procureur-generaal valt. Dit team bestaat uit personen die geselecteerd zijn uit diverse opsporings- en inlichtingendiensten en deskundigen. Volgens de hoogste vervolgingsambtenaar zal met de klassieke opsporingsmethoden deze vorm van misdaad niet effectief aangepakt kunnen worden. Hiervoor zijn bijzondere opsporingsmethoden nodig.

De ontwerpwet is reeds naar De Nationale Assemblee. Paragsingh spreekt de hoop uit dat de behandeling en goedkeuring op korte termijn plaatsvindt, zodat de opsporing over voldoende opsporingsmethoden kan beschikken om de werkzaamheden effectief uit te kunnen voeren. "Maar ook de aftapmogelijkheid is thans afwezig, hoewel de wettelijke voorziening daartoe wel aanwezig is. Op de regering wordt een beroep gedaan om deze leemte voor het OM in te vullen", stelde de waarnemend procureur-generaal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May