Chinese president belooft vreedzame 'hereniging' met Taiwan
09 Oct 2021, 14:38
foto
De Chinese president Xi Jinping spreekt tijdens een herdenking voor de 110e verjaardag van de Xinhai-revolutie in Beijing, China. (Foto: Reuters)


De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag plechtig beloofd om een ​​vreedzame "hereniging" met Taiwan te realiseren. Hij maakte echter geen opmerkingen over het gebruik van geweld na een week van spanningen met het door China opgeëiste eiland dat tot internationale bezorgdheid leidde.

Taiwan reageerde kort daarna door Beijing op te roepen zijn dwang op te geven en herhaalde dat alleen het Taiwanese volk over zijn toekomst kan beslissen.

Het democratisch geregeerde Taiwan staat onder toenemende militaire en politieke druk van Beijing om zijn soevereiniteit te aanvaarden, maar Taipei heeft beloofd zijn vrijheid te verdedigen en dat alleen het Taiwanese volk over zijn toekomst kan beslissen.

Tijdens een toespraak in de Grote Hal van het Volk in Beijing zei Xi dat het Chinese volk een "glorieuze traditie" heeft van verzet tegen separatisme. "Het onafhankelijkheidsseparatisme van Taiwan is het grootste obstakel voor de hereniging van het moederland en het grootste verborgen gevaar voor nationale verjonging", zei hij op de verjaardag van de revolutie die de laatste keizerlijke dynastie in 1911 omverwierp.

Vreedzame "hereniging" beantwoordt het beste aan de algemene belangen van het Taiwanese volk, maar China zal zijn soevereiniteit en eenheid beschermen, voegde hij eraan toe. "Niemand mag de onwankelbare vastberadenheid, de vaste wil en het sterke vermogen van het Chinese volk om de nationale soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen onderschatten", zei Xi. "De historische taak van de volledige hereniging van het moederland moet worden vervuld, en zal zeker worden vervuld."

Hij sloeg een iets zachtere toon aan dan in juli, toen hij in zijn laatste grote toespraak Taiwan noemde, waarin hij zwoer dat hij elke poging tot formele onafhankelijkheid zou "verpletteren". In 2019 had hij direct gedreigd om geweld te gebruiken om het eiland onder controle van Beijing te brengen.

Republiek China
De Chinese luchtmacht voerde vanaf 1 oktober vier opeenvolgende dagen van invallen in de Taiwanese luchtverdedigingsidentificatiezone uit, waarbij bijna 150 vliegtuigen betrokken waren. Die missies zijn sindsdien beëindigd. Xi maakte geen melding van die vluchten.

Taiwan zegt dat het een onafhankelijk land is dat de Republiek China wordt genoemd, de formele naam. De Republiek China werd opgericht in 1912 en de regering vluchtte in 1949 naar Taiwan na het verliezen van een burgeroorlog met de communisten, die de huidige Volksrepubliek China oprichtten.

Kort voor Xi zei de Taiwanese premier Su Tseng-chang dat China "zijn spieren had aangespannen" en regionale spanningen had veroorzaakt. "Dit is de reden waarom landen die geloven in vrijheid, democratie en mensenrechten, en gebaseerd zijn op gedeelde waarden, allemaal samenwerken en herhaaldelijk hebben gewaarschuwd dat China Taiwan niet mag binnenvallen."

Taiwan markeert 10 oktober, toen de anti-keizerlijke revolutie in China begon, als zijn nationale feestdag, en president Tsai Ing-wen zal zondag een keynote-toespraak houden in Taipei.

China herdenkt de revolutie door terug te grijpen naar de oproep van de republikeinse leider Sun Yat-sen tot patriottisme, nationale verjonging en goed bestuur. Xi gebruikte de toespraak om de noodzaak te onderstrepen van "een sterke kracht om het land te leiden, en deze sterke kracht is de Chinese Communistische Partij".

"Zonder de Chinese Communistische Partij zou er geen Nieuw China zijn, en dus ook geen verjonging van het Chinese volk", zei hij.

Xi heeft de partijcontrole in alle aspecten van het leven aangescherpt en zal vrijwel zeker het protocol breken en eind volgend jaar voor een derde termijn aanblijven als baas van de Communistische Partij, wanneer een congres een nieuw leiderschap voor de volgende vijf jaar zal kiezen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May