Kolonel Bisseswar hoofd krijgsmachtpandit in Nederland
07 Oct 2021, 05:17
foto
Vertrekkend hoofd, pandit Djwalapersad en mevrouw Datadin van de Hindoeraad overhandigen de schelphoorn aan het nieuwe hoofd kolonel Komal Bisseswar. Copyright: Gerben van Es (Defensie)


Pandit Komal Bisseswar (60) is het nieuwe hoofd van de Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging (DHGV) bij de Nederlandse krijgsmacht. Woensdagmiddag 6 oktober 2021 vond in de Frederikkazerne in Den Haag de overdrachtsceremonie plaats, waarbij pandit Bisseswar tevens bevorderd werd in de rang van kolonel. De plechtigheid werd bijgewoond door de ambassadeur van de Republiek Suriname, de heer R. Khargi, de voorzitter van de Hindoeraad Nederland, mevr. R. Datadin, de voorzitter van de Sanatan Dharm Priesterraad Nederland, pandit P. Ramlochan Tewarie en de directeur van Diensten Geestelijke Verzorging bij Defensie, de heer R. Geenen.

Pandit Bisseswar kwam in februari 2010 in dienst van het ministerie van Defensie en werd aangesteld als geestelijk verzorger. Hij neemt het commando over van pandit Dewinder Djwalapersad die het hoofd was sinds DHGV op 5 maart 2003 werd opgericht. Na 18 jaar gaat Djwalapersad wegens zijn bereikte leeftijd (66) met pensioen. “Ik had echter nog vele jaren door willen gaan, zo leuk heb ik op het terrein van geestelijk welzijn bij de krijgsmacht gewerkt, niet alleen voor Hindoes.”

Djwalapersad, die uit het onderwijs in Suriname komt en zich in 1992 in Nederland vestigde met zijn gezin, was een van de eerste Hindoe-geestelijke verzorgers bij het Ministerie van Defensie, om bij te dragen aan de moraliteit van de krijgsmacht als geheel en aan het (geestelijk) welbevinden van niet alleen de militairen en hun thuisomgeving, maar ook van het overig Defensiepersoneel en veteranen, die deelnamen aan militaire missies in het buitenland.

In hun werk maken de twee aangestelde pandits gebruik van zorgelementen uit het Hindoeïsme zoals yoga, meditatie, mantrarecitatie, astrologie, gebed en ayurveda. Het is een grote verdienste van pandit Djwalapersad geweest dat hij in 2004, yoga binnen de krijgsmacht introduceerde en gestaag wist uit te bouwen tot het Yoga Netwerk Defensie met nu meer dan 130 yogadocenten. Ook onderhield hij contacten met leden van de vereniging van oorlogsveteranen in Suriname die hij regelmatig bezocht als zijn bijdrage aan hun belangenbehartiging.  

De commando-overdracht geschiedde met de overhandiging van de shankha, de hoornschelp. Als hierop geblazen wordt dan vult de ruimte zich met de oerklank AUM, die onder meer staat voor manifestatie, het teruggaan naar de oorsprong. Een tiental aanwezig pandits bliezen dan ook hun meegenomen hoornschelp om de overdrachtsceremonie luister bij te zetten. Het AUM-teken is overigens ook het baretembleem van de Dienst Hindoe Geestelijke Verzorging binnen de krijgsmacht.

In zijn dankwoord beloofde pandit Bisseswar het werk van zijn voorganger naar een hoger plan te tillen. Door onder meer contact, samenwerking en uitwisseling van kennis en kunde met pandits in binnen- en buitenland, zal hij de dienst verder professionaliseren. “Binnen de krijgsmacht representeer ik de Hindoeraad Nederland en ik zal mijn uiterste best doen om met zijn steun en vertrouwen, te blijven bijdragen aan het geestelijk welbevinden van de Hindoe militairen en hun thuisfront, van de veteranen en van het burgerpersoneel van Defensie. Bij de krijgsmacht werken momenteel ruim 200 Hindoe-gelovigen.

roy.khemradj@gmail.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May