Venezuela heropent na twee jaar grenzen met Colombia
05 Oct 2021, 18:37
foto
De linkse regering van Venezuela en het rechtse leiderschap in Colombia zijn ideologische vijanden, maar de twee landen delen een grens van 2.200 kilometer. (Foto: Reuters)


Venezuela heeft maandag de heropening van zijn landgrenzen met Colombia aangekondigd. De grenzen waren meer dan twee jaar gesloten te midden van een diplomatieke crisis tussen de buren.

Vicepresident Delcy Rodriguez zei op de nationale televisie dat de grensoverschrijdende handel tussen de twee landen vanaf dinsdag zou worden hervat, eraan toevoegend dat het tijd was om "de pagina om te slaan".

Eerder op de dag zag AFP vorkheftrucks twee containers verwijderen die de brug tussen de Venezolaanse stad San Antonio de Tachira en Cucuta in Colombia versperden.

"Het is tijd voor ons om de vrijheid te hebben om rustig te komen en gaan zonder enig ongemak", vertelde Rafael Gomez, eigenaar van een vrachtwagenparkeerplaats aan de grens, aan AFP. Hij zei dat de sluiting de lokale economie had geschaad.

Caracas had in februari 2019 eenzijdig de landgrenzen met Colombia gesloten te midden van een machtsstrijd tussen president Nicolas Maduro en oppositieleider Juan Guaido – die beweerde de interim-leider van zijn land te zijn. Guaido kreeg steun van ongeveer 60 landen, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Staten en Colombia.

De regering van Venezuela had ook de diplomatieke banden met Colombia verbroken vanwege de erkenning van Guaido door Bogota.

De linkse regering van Venezuela en het rechtse leiderschap in Colombia zijn ideologische vijanden, maar de twee landen delen een grens van 2.200 kilometer.

In juni heropende Bogota eenzijdig zijn grenzen met Venezuela, een stap die Maduro omschreef als "slecht getimed". Hij riep op tot een “gecontroleerde opening” waarbij beide landen worstelen om de Covid-19-uitbraken het hoofd te bieden.

Ondanks de sluiting van de grens bleven duizenden mensen clandestien oversteken van het ene land naar het andere.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May