Santokhi: Rang commissaris van politie was nodig voor Ramlall
04 Oct 2021, 13:04
foto
President Chan Santokhi vandaag op een regeringspersconferentie.


Het beleid van de regering om de leiding van de verschillende veiligheidsdiensten en instituten te vervangen staat nog recht overeind. Het proces van vervanging is nog gaande. President Chan Santokhi heeft dat resoluut gesteld tijdens de regeringspersconferentie die nu gaande is. Integriteit is bijzonder belangrijk. Santokhi legde uit dat de rang van commissaris van politie nodig was voor de directeur Nationale Veiligheid, Shivanand Ramlall, om goed te kunnen functioneren. Hij heeft het salaris niet nodig want als topman van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) verdient hij goed.

Het staatshoofd heeft uitgelegd dat er een commissie was benoemd om de kandidaten te bespreken voor de functie van directeur voor het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV). Er is veel te doen geweest over de benoeming van  Ramlall tot directeur DNV. De Surinaamse Politiebond (SPB) en de president stonden lijnrecht tegenover elkaar over deze benoeming. De politiebond ging er zelfs toe over om een ultimatum te stellen aan de regering om de benoeming terug te draaien.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zou tijdens een gesprek met het SPB-bestuur hebben gezegd dat hij niet op de hoogte was van de benoeming van Ramlall tot commissaris van politie. President Santokhi zegt dat de benoeming in de regeringstop is besproken en dat het daar is goedgekeurd. Vervolgens heeft de president Ramlall benoemd. Juristen hebben het staatshoofd daarna erop gewezen dat DNV een organisatie is met rangen en standaarden. Ramlall had dus een rang nodig om zijn gezag te kunnen uitoefenen.

Santokhi wees daarbij naar de eerdere DNV-directeuren die allen een rang hadden, van luitenant-kolonel, kolonel tot commissaris van politie. Bij het ministerie van Justitie en Politie zou ook nergens een ontslagresolutie van Ramlall zijn gevonden. Het staatshoofd merkte op dat bij geen van de voorgaande directeuren van DNV er een probleem was met hun rang, maar dat alleen bij Ramlall er een issue van wordt gemaakt.  Hij benadrukte dat Ramlall geen dubbele salaris nodig heeft, "hij heeft zijn rang nodig om zijn gezag als DNV-directeur te kunnen uitoefenen."

De regering wil een integere leiding bij alle instituten. Zij gaat voor versterking van deze instituten. President Santokhi zegt dat inlichtingendiensten alle informatie moeten kunnen verzamelen. De leden van deze veiligheidsinstituten moeten eerlijk, betrouwbaar en competent zijn. "Dat zijn de criteria waarmee de regering werkt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May