Meer dan 1.000 personen vaccineerden zich bij Rajpurkerk
04 Oct, 03:34
foto
Het is behoorlijk druk geweest bij de Rajpurkerk aan de Mahonylaan. Velen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zich te vaccineren. (Foto's: René Gompers)


Zondag zijn 1.236 personen gevaccineerd bij de Drie Koningenkerk, meer bekend als de Rajpurkerk, aan de Mahonylaan. “We hadden een mooie aanloop verwacht maar dit was eigenlijk een stormloop,” lacht Sandra Rommy-Tai-Apin. Zij is de coördinator van het ‘prikevenement’ geweest. Er zou tot 18.00 uur geprikt worden, maar bij sluitingstijd holden er nog mensen naar binnen om een prikje te halen. Om 19.00 uur waren er nog twee rijen auto’s op het terrein en één op straat.

Het evenement is georganiseerd door Mens Sana Fysiotherapie en Dieetadviseringen, en de Rajpurkerk. “Er is echt behoefte aan grote locaties om in het weekend te prikken,” merkt Rommy, die ook fysiotherapeut is bij Mens Sana, op. “Daarom hebben we dit georganiseerd. Er is echt nog een grote bereidwilligheid om te prikken. Vooral de groep tussen 12 en 17 jaar, ruim 60.000 kan niet door de week. Die groep kan nu echt alleen in het weekend. De jeugdigen komen met hun ouders. En het gebeurt ook dat de ouders zich dan direct ook laten vaccineren.” Er was keus tussen Pfizer, AstraZeneca en Simopharm.

Tot laat in de middag waren er nog lange rijen. Met mensen die te voet zijn komen prikken, en van de auto’s voor de drive-thru. Tot de zon onderging liep de file auto’s van de Mahonylaan, door de Prins Hendrikstraat tot in de Koninginnestraat. Er waren ruim 60 vrijwilligers maar niet genoeg artsen en verplegers. Hierdoor is er stagnatie bij het prikken ontstaan. Een mevrouw, die haar neven heeft gebracht om te prikken, heeft drie uren gewacht voordat haar auto aan de beurt was. Een andere dame heeft de file verlaten en is later te voet teruggekomen. Parkeren is ook een uitdaging geweest. Via de walk-in, hoewel daar de rij ook lang was, is ze toch sneller geholpen.

Om 19.00 uur stonden er nog rijen auto's.

Soenita Nannan Panday-Gopising, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal en voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie, was een kijkje komen nemen. Maar zij is ook aan het werk gezet; van extra voorraden vaccins ophalen tot het verplaatsen van documenten. Nannan Panday: “Het was enorm druk toen ik in de middag aankwam. Maar we zijn ontzettend blij met de opkomst. Men luistert naar de boodschap. Wij gaan zeker door met het informeren van de mensen. We halen het zeker wel.”

Ook Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team, is langer gebleven dan gepland. Hij heeft eveneens geholpen met prikken zetten. “We zijn overweldigd,” merkt hij op. “Dat is goed natuurlijk. Maar het vervelende is dat we mensen hebben moeten teleurstellen met een lange wachttijd. Onze verontschuldigingen daarvoor. Veel mensen hebben desondanks gewacht. Veel dank daarvoor.” Asin en Nannan Panday delen mee dat de ‘prikevenementen’ weer opgepakt zullen worden. “We gaan KKF en POC weer oppakken,” geeft Asin aan. “Dat zijn locaties die een betere infrastructuur hebben om zulke grote groepen mensen te bedienen. Voor nu wordt het vaccineren bij RGD poli’s gedaan. Dat netwerk wordt uitgebreid om zo dicht mogelijk bij de samenleving te komen.

Rommy, Nannan Panday en Asin benadrukken dat zij geen voorstander zijn van verplicht vaccineren. Asin: “Wat we ook gaan doen is mensen op de werkvloer vaccineren. We zijn niet voor verplichten. We willen de mensen goed blijven informeren. En als ze bereid zijn, gaan we ze het ter plekke aanbieden zodat ze niet ergens in een rij hoeven te gaan staan. Dan zijn ze direct geholpen. Het kan ook op een ander moment wanneer het ze schikt.” De meeste mensen hebben bij Rajpur voor Pfizer gekozen. Rommy is bereid nog een prikdag bij de kerk te organiseren. Over drie weken misschien, wanneer de meeste mensen hun tweede prik moeten halen.

Advertenties