Vanaf maandag buiten proces afhandelen deel strafzaken
02 Oct 2021, 10:36
foto


De uitvoering van artikel 100 van het Wetboek van Strafrecht zal per ingaande 4 oktober plaatsvinden. De zaken van de verdachten met strafbare feiten met een gevangenisstraf van maximaal zes jaren, kunnen dan buiten proces worden afgedaan.

Advocaat Maureen Nibte zegt aan Starnieuws dat deze maatregel voor een enorme verlichting zal zorgen in het cellenhuis. Niet alle verdachten hoeven dan achter de tralies, omdat sommige zaken naar aanleiding van de maatregel buiten proces worden afgedaan. Nibte merkt op dat het meerdere malen is voorgekomen dat arrestanten in cellenhuizen besmet zijn geraakt met Covid-19.

Ook zegt de advocaat dat met deze maatregel inkomsten voor de Staat zullen binnenkomen, want er wordt dan voor de ontstane schade vergoed door de verdachten. Verder zal het ook kostenbesparend zijn. De voorgeleidingen van de verdachten bij het Parket en de rechter-commissaris vinden telefonisch plaats. De telefoonlijnen worden hierdoor lang bezet gehouden wat kosten meebrengt voor de Staat.

Waarnemend procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh had in een eerder interview gezegd dat het belangrijk is dat op korte termijn wordt overgegaan om artikel 100 van het Wetboek van Strafrecht te implementeren. Zij benadrukte toen dat er wel voorwaarden zullen gelden. Volgens Paragsingh is een van de voorwaarden dat de verdachte zal moeten vergoeden voor de schade die er is geleden. Bij het uitvoeren van artikel 100 van het Wetboek van Strafrecht gaat het om strafbare feiten zoals diefstal, vernieling en andere misdrijven.
 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May