President verwacht dat wisselkoers stabiel blijft in 2022
01 Oct 2021, 11:00
foto
President Chan Santokhi spreekt de jaarrede uit in De Nationale Assemblee.


"De Staatsfinanciën zijn onder controle gebracht, en worden thans goed beheerd. Er zal geen monetaire financiering plaatsvinden, de wisselkoers zal vrij stabiel blijven, er zal duidelijkheid zijn over alle schuldherschikkingen, de deviezenreserve zal opgebouwd worden, de middelen voor de kapitaalsinvesteringen zullen verzekerd zijn, voor zover het de multilaterale donoren betreft, het financieel systeem wordt versterkt, en de inflatie zal worden verlaagd." Dit zei president Chan Santokhi zojuist tijdens de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee. Hij houdt de jaarrede waarna hij de begroting van het komende jaar zal indienen.

"Wij geloven, dat hiermee een goed kader wordt geschapen, voor het particulier bedrijfsleven om meer te investeren en meer werkgelegenheid te scheppen, zodat de economische groei zal toenemen. En het zal leiden tot betere kansen, tot economische en sociale vooruitgang, bij de burgers, door stabilisatie van prijzen. Dit zal leiden tot verduurzaming van de effecten van de macro-economische stabiliteit. Met zijn allen, zullen wij er echter wel voor moeten zorgen, dat de vaccinatiegraad tegen het coronavirus flink toeneemt, zodat de economische groei niet wordt belemmerd door de Covid-19 pandemie".

Naast deze financieel-monetaire maatregelen en hervormingen, moet ook de economie verder ontwikkeld worden, want zonder verhoogde productie, zal het Bruto Nationaal Product verder afnemen, benadrukte Santokhi. De economische groei zal gestimuleerd worden door diepte-investeringen en facilitering hiervan in verschillende productie en dienstverlenende sectoren. Dit zal resulteren in een toename van de productiviteit, het bevorderen van diversificatie, het stimuleren van klein en middelgrote bedrijven.

In het jaar 2022, zal een groter focus zijn op het project Suriname Growth Enterprises, gefinancierd door de Wereldbank, ter stimulering van diversificatie van de Surinaamse economie en verbetering van het ondernemersklimaat. Tevens zal, met het oog op de bloeiende olie- en gasindustrie in Suriname, diepgaander invulling gegeven worden aan economische activiteiten, inzake de groei van ‘local content’ en of Surinaamse toeleveranciers c.q. goederen en diensten van Surinaamse leveranciers.

Met het prudent beleid, dat tot nu toe gevoerd is, zal het tekort op de begroting in 2022 verder teruggedrongen worden, en wel van 10.5% van het BBP naar 2.6%, deelde het staatshoofd mee. Dit vergt wel, dat er aan de inkomstenkant hard gewerkt moet worden, hetgeen door de hervormingen, naar verwachting ook beter zal lukken, en de uitgaven steeds goed verantwoord moeten zijn. "Wij verwachten met dit beleid, dat de wisselkoers ook het komend jaar vrij stabiel zal blijven, hetgeen betekent, dat iedereen weer beter kan plannen. De belangrijkste aanpassingen in onze economie, zijn inmiddels doorgevoerd."

De belangrijkste uitdaging voor 2022, is het verlagen van de inflatie, die in 2020 is uitgekomen op 61% en in 2021, wellicht ook rond hetzelfde percentage uitkomt. Beteugelen van de importinflatie, blijft een uitdaging, waaronder de prijs van benzine, maar, de lokale componenten moeten verder aangepakt worden. Een hoge inflatie betekent, dat de prijzen van goederen en diensten voor de burgers, bedrijven en overheid een stuk hoger liggen dan verwacht.
Het betekent ook, dat burgers met hetzelfde inkomen minder kunnen kopen en dus aan koopkrachtverlies lijden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May