NPS-voorzitter uit ontevredenheid besluiten regeringstop
30 Sep 2021, 00:00
foto
NPS-voorzitter Gregory Rusland woensdagavond in Grun Dyari.


De Nationale Partij Suriname (NPS) laat haar tanden zien bij de herdenking van haar 75e jubileum, woensdag in Grun Dyari. Partijvoorzitter Gregory Rusland zegt zich diplomatisch uit te drukken, maar geeft onomwonden aan dat er besluiten worden genomen in de regeringstop waar de groene partij niet altijd achter kan staan. Met de regeringstop worden president Chan Santokhi (VHP) en vicepresident Ronnie Brunswijk (ABOP) bedoeld. NPS en Pertjajah Luhur zijn daar niet bij. Rusland vindt dat de basis om belangrijke besluiten te nemen smal is. Deze moet worden verruimd met inzichten van de overige coalitiepartners. In elk geval wil de NPS haar bijdrage leveren.

De VHP en de ABOP hebben samen 30 zetels, maar de NPS heeft in de 75 jaren getoond waartoe zij in staat is. Rusland voert aan dat veel beslissingen die genomen worden, achteraf teruggedraaid moeten worden, omdat ze onvoldoende doordacht zijn. In de samenleving komt de regering zwak over. Een zwakke regering zal de immense problemen niet aankunnen. De politicus merkt op dat de NPS niet per se overal erbij wil zijn, maar bij besluiten die grote impact hebben op de samenleving, wil de partij wel betrokken zijn. Er moet een bredere basis zijn en een beter draagvlak gecreëerd worden voor besluiten. Diverse pijnlijke maatregelen zijn nodig om de scheefgegroeide economie weer op spoor te krijgen. Hierbij moet er alles aan gedaan worden om 'de kleine man' te ontzien.

De situatie van het land is alles behalve rooskleurig. Naast de financieel-economische problemen, heeft het land te kampen met de covid-pandemie. Daarnaast gaan de prijzen steeds de lucht in, waardoor mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het volk moet goed uitgelegd worden waarom bepaalde maatregelen nodig zijn en waarom offers gebracht moeten worden. Bepaalde handelingen in de top van de regering moeten worden nagelaten, omdat het volk het juiste voorbeeld nodig heeft. Het signaal moet zijn dat "wij met z'n allen in de boot zitten". De NPS gaat niet 'dokken' voor noodzakelijke maatregelen die getroffen moeten worden, maar dan moet ze wel van op de hoogte zijn.

Zo was de NPS niet op de hoogte van de oprichting van New Surfin NV, en kon ook niet hierachter staan. Het land moet op een zodanige manier bestuurd worden, dat het volk begrip kan opbrengen voor de maatregelen. Er is transparantie nodig. Rusland vindt dat het ook niet kan dat de regering voornemens was een terrein te kopen voor zaaizaadproductie voor US$ 2.5 miljoen, ver boven de taxatiewaarde. Het terrein is bovendien ook nog op de veiling beland. Dit is niet te verantwoorden. Deze kwestie is dinsdag in de coalitietop besproken en de koop is definitief van de baan.

De NPS wil niet verrast worden met besluiten, terwijl ze deel is van de coalitie. Na een jaar en twee maanden is het nodig dat de regering zich een spiegel voorhoudt. Bij het nemen van besluiten moet het belang van het land voor ogen worden gehouden en niet dat van de politieke organisaties. Het beleid wordt teveel bepaald door één of twee richtingen. De NPS zal in coalitieverband duidelijk maken dat ze geen deel wil zijn van onduidelijk bestuur. Het is volgens Rusland ook verkeerd om aan te kondigen dat de verkiezingen in 2025 of eerder gehouden kunnen worden. Dit creëert onrust in de samenleving. Verkeerde signalen die gegeven worden, moeten worden weggemaakt. Het nationaal elan moet prevaleren, waardoor iedereen zich erin kan herkennen. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May