Column: Gespannen relatie Politiebond en President
28 Sep 2021, 00:59
foto


Nee, president Chan Santokhi zal de benoeming van de Directeur Nationale Veiligheid, Shivanand Ramlall, tot commissaris van politie niet terugdraaien. De Surinaamse Politie Bond (SPB) blijft op zijn politiestrepen staan en heeft de regering een ultimatum gesteld dat verlengd is tot donderdag 30 september. Het bestuur van de bond heeft met vicepresident Ronnie Brunswijk gesproken, die het besluit onverstandig vond, maar hij zal niet kunnen eisen van de president om de benoeming terug te draaien. Ook de overige coalitieleiders zullen dat niet doen. De partij- en individuele belangen zijn daarvoor te groot.

Er is veel te doen rond de veiligheid in het land, waar de president de hoogste verantwoordelijkheid voor draagt. Toegeven aan de eis van de bond, betekent dat hij zijn eigen graf zal graven. En dat zal hij zeker niet doen. De veiligheid in het land is zo lek als een mandje. De regering wist bijkans een jaar lang niet dat er zoveel zware wapens opgeslagen waren bij de ex-president. Er zal hard gewerkt moeten worden om de inlichtingendiensten van het land te zuiveren. De vele pasjes en wapens die DNV heeft afgegeven en waarmee ook criminele daden zijn verricht, moeten nog worden gescreend.

Inlichtingendiensten, het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger en andere instituten moeten worden ontdaan van de rotte appels. Buitenlandse inlichtingendiensten willen bij illegale drugstransporten vaak geen zaken doen met officiële organen, omdat ze er niet van overtuigd zijn dat de informatie niet in verkeerde handen terechtkomt. Suriname moet af van dit imago. Er is dus ontzettend veel werk aan de winkel en er had allang opgetreden moeten worden.

Het is begrijpelijk dat de SPB in het geweer komt tegen de niet transparante wijze waarop de benoeming heeft plaatsgevonden. Er zijn diverse hoofdofficieren die jaren wachten op hun bevorderingen. Het is logisch dat de SPB dit niet accepteert, zeker als de korpschef onomwonden de ether ingegooid heeft dat hij totaal niet is gekend in deze zaak. En de vicepresident heeft door mee te delen dat hij er ook niet mee eens is, extra olie op het vuur gegooid. Dit, terwijl steeds gepredikt wordt hoe hecht de eenheid wel is tussen de pee en de veepee in de regeringstop.

In elk geval staan de president en de SPB lijnrecht tegenover elkaar. De president draait niks terug en in het uiterste geval kan de politie in actie gaan. De kansen zullen aan beide kanten berekend zijn. Ook met een staking, zullen er genoeg mensen in het korps zijn die hun taken wel zullen uitvoeren. En als er op 1 oktober, wanneer de president de begroting aanbiedt aan DNA en de jaarrede uitspreekt, geen parade is van de politie, dan nog kan hij zijn grondwettelijke taak vervullen. Maar deze kwestie zal de relatie tussen de regering en de SPB op het niveau brengen van geladen geweren, hetgeen niet goed is voor noodzakelijke rust in het land. De brandhaarden worden alleen maar groter...

Nita Ramcharan
Advertenties