Huawei-topper vrij na deal met VS over fraude aanklachten
25 Sep 2021, 15:11
foto
Meng Wanzhou is 's nachts opgesloten in haar dure huis in Vancouver en wordt 24/7 bewaakt door particuliere beveiliging die ze heeft betaald als onderdeel van haar borgtochtovereenkomst met betrekking tot haar zaak. (Foto: Reuters)


Een Chinese technologiemanager die in Canada vastzat op beschuldiging van Amerikaanse fraude, heeft het land verlaten na een deal met openbare aanklagers, na jaren van diplomatieke spanningen over haar lot. Meng Wanzhou, chief financial officer van Huawei, werd in december 2018 op verzoek van de VS vastgehouden op beschuldiging van fraude.

Vrijdag liet het Amerikaanse ministerie van Justitie een uitleveringsverzoek voor haar vallen. De zaak maakte China woedend en zorgde voor gespannen relaties met de VS en Canada. Het leidde ook tot beschuldigingen dat China Canadese burgers had vastgehouden als vergelding, wat China ontkende.

"Mijn leven is op zijn kop gezet. Het was een ontwrichtende tijd voor mij", vertelde Meng aan verslaggevers nadat ze was vrijgelaten uit Canadese detentie. "Elke wolk heeft een zilveren randje", vervolgde ze en voegde eraan toe: "Ik zal nooit alle goede wensen vergeten die ik van mensen over de hele wereld heb ontvangen."

Kort daarna stapte ze aan boord van een Air China-vlucht naar de Chinese stad Shenzhen, meldt persbureau AFP.

Details over een mogelijke deal voor de vrijlating van Meng zijn het onderwerp geweest van intensieve onderhandelingen tussen Amerikaanse en Chinese diplomaten.

De VS beweerde dat Meng de bank HSBC had misleid over de ware aard van Huawei's relatie met het bedrijf Skycom, waardoor de bank het risico liep de Amerikaanse sancties tegen Iran te schenden.

Vrijdag zei het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) dat het een overeenkomst voor uitgestelde vervolging had bereikt. Dit betekent dat het DOJ de vervolging van Meng tot december 2022 zou uitstellen. Als ze zou voldoen aan de voorwaarden die door de rechtbank waren gesteld, zou de zaak uiteindelijk worden geseponeerd.

De deal, waarin werd aanbevolen dat ze werd vrijgelaten, stelde haar in staat formeel de schuld voor belangrijke aanklachten te ontkennen en tegelijkertijd de beschuldigingen van de Amerikanen te erkennen.

Later op vrijdag vertelden Canadese aanklagers een rechtbank in Vancouver dat ze hun pogingen om haar uit te leveren aan de VS hadden ingetrokken en dat ze uit detentie moest worden ontslagen. Ze stond al bijna drie jaar onder huisarrest in haar miljoenen dollars huis in Vancouver.

Voorafgaand aan de zitting van de rechtbank ging Meng het gebouw binnen vergezeld door Chinese consulaire functionarissen. De rechter beval vervolgens dat ze vrijuit moest gaan.

Als onderdeel van de deal stemde Meng in met een "feitenverklaring", waarin ze toegaf dat ze willens en wetens valse verklaringen aflegde aan HSBC. De DOJ zei dat Meng "de verantwoordelijkheid had genomen voor haar belangrijkste rol bij het uitvoeren van een plan om een ​​wereldwijde financiële instelling te bedriegen". Het DOJ zei ook dat het zich blijft voorbereiden op het proces tegen Huawei.

Huawei
Meng is de oudste dochter van miljardair Ren Zhengfei, die in 1987 Huawei oprichtte. Het bedrijf is nu de grootste fabrikant van telecomapparatuur ter wereld. Ren diende negen jaar in het Chinese leger, tot 1983, en is ook lid van de Chinese Communistische Partij.

Huawei is ervan beschuldigd dat de Chinese autoriteiten zijn apparatuur voor spionage zouden kunnen gebruiken - beschuldigingen die het ontkent.

In 2019 legde de VS sancties op aan Huawei en plaatste het op een zwarte lijst voor export, waardoor het werd afgesneden van belangrijke technologieën.

Het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Australië en Japan hebben Huawei ook verboden, terwijl andere landen, waaronder Frankrijk en India, maatregelen hebben genomen die een algeheel verbod niet in de weg staan.

Een paar dagen nadat Meng was gearresteerd, arresteerde China twee Canadese burgers, Michael Spavor en Michael Kovrig, op verdenking van spionage. Critici hebben China ervan beschuldigd hen te behandelen als politieke onderhandelingsfiches, die worden vastgehouden als onderdeel van wat bekend staat als "gijzelingsdiplomatie". China ontkent dit.

Vorige maand veroordeelde een Chinese rechtbank Michael Spavor, een zakenman, van spionage en veroordeelde hem tot 11 jaar gevangenisstraf. Canada veroordeelde het vonnis en zei dat zijn proces zelfs niet voldeed aan de minimumnormen die vereist zijn door het internationale recht.

De overeenkomst van Meng met de VS kan de weg vrijmaken voor de vrijlating van de twee Canadezen, maar de spanningen in de betrekkingen tussen China en Canada zullen niet snel verdwijnen, zeggen experts. De bilaterale relatie is sinds de arrestatie van Meng tot een historisch dieptepunt gedaald.

De Amerikaanse aanklachten tegen Huawei blijven bestaan ​​en het bedrijf staat nog steeds op een zwarte lijst voor handel. Andere Chinese technologiebedrijven met activiteiten in de VS, zoals het socialemediabedrijf TikTok, worden ook onder de loep genomen.

Rui Ma, analist van de Chinese technologiesector, vertelde de BBC dat veel Chinese bedrijven hoopvol waren dat de deal van Meng met de VS geen verdere verslechtering van de betrekkingen tussen de VS en China zou betekenen, "maar niemand denkt dat er een ommekeer in de spanningen is" .
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May