Rusland: Pro-Putin partij behoudt meerderheid ondanks verlies
20 Sep 2021, 18:41
foto
Stemmen worden geteld nadat de stembureaus zondag waren gesloten in Rusland. (Foto's: Reuters)


De regerende partij in Rusland, United Russia Party, die president Vladimir Putin ondersteunt, behoudt de meerderheid in het parlement na driedaagse verkiezingen en onderdrukking van zijn critici. Gedeeltelijke resultaten hebben maandag aangetoond dat de partij groot blijft ondanks dat zij een vijfde van haar steun heeft verloren.

Met 33% van de getelde stembiljetten, zei de Centrale verkiezingscommissie dat United Russia iets meer dan 45% van de stemming had gewonnen, met de dichtstbijzijnde rivaal, de Communistische Partij, op ongeveer 22%.

Hoewel dat neerkomt op een nadrukkelijke overwinning, zou het een zwakkere prestatie zijn voor United Russia vergeleken met de laatste keer dat een parlementaire verkiezingen in 2016 werd gehouden. De partij won toen iets meer dan 54% van de stemmen.

Een malaise in jarenlange haperende levensstandaard en beschuldigingen van corruptie van gevangen gezette Kremlin-criticus Alexei Navalny hebben enige steun gedraineerd. Een tactische stemcampagne georganiseerd door Navalny's bondgenoten lijkt verdere schade aangebracht te hebben.

Kremlin-critici zeiden dat de stemming in ieder geval een schijnvertoning was en dat United Russia het veel slechter zou hebben gedaan in een eerlijke strijd. In aanloop naar de verkiezingen werd de beweging van Navalny onderdrukt en werden de bondgenoten van Navalny verbannen van deelname. Kritische media en niet-gouvernementele organisaties moesten het ook vergelden.

Het resultaat lijkt onwaarschijnlijk het politieke landschap te veranderen, met Putin, die sinds 1999 in macht is geweest als president of premier. De Russische leider domineert nog steeds op weg naar de volgende presidentsverkiezingen in 2024. Putin moet nog zeggen of hij zal meedingen.

De 68-jarige leider blijft een populair figuur met veel Russen die hem steunen om zijn harde opstelling ​​naar het Westen en het herstellen van de nationale trots.

Gedeeltelijke resultaten toonden dat de communistische partij eindigt op de tweede plaats, gevolgd door de nationalistische LDPR-partij met ongeveer 9%. Beide partijen ondersteunen meestal het Kremlin op belangrijke kwesties.

Bondgenoten van Navalny, die een gevangenisstraf uitzit voor schendingen die hij ontkent, had tactische stemming tegen United Russia aangemoedigd, een regeling die de kandidaat onderstreept om het waarschijnlijk te verslaan in een bepaald kiesdistrict.

In veel gevallen hadden ze mensen geadviseerd om voor de Communistische Partij te stemmen. Autoriteiten hadden geprobeerd het initiatief online te blokkeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May