Coronie heeft geen huisarts
20 Sep 2021, 04:47
foto
Assembleelid Remie Tarnadi


Het district Coronie zit al enkele dagen zonder een huisarts. Het district was enkele jaren gezegend met twee tot vier Cubaanse artsen die de plaatselijke bevolking van dienst waren. Dit wordt tegenover Starnieuws bevestigd door Assembleelid Remie Tarnadi (NDP).

Tarnadi betreurt het dat de Cubaanse artsen moesten vertrekken. “Tot deze artsen behoorde ook een echtpaar dat al behoorlijk ingeburgerd was. Ze konden naast het Sranan ook al het Nederlands praten. Het is zo jammer dat al deze artsen weggestuurd zijn, zonder voor vervanging te zorgen. Dit is onmenselijk, zeker in deze Covid-19-pandemie waar wij allen een vierde golf tegemoet gaan”, merkt de parlementariër op.

Tarnadi benadrukt dat het de plicht van de overheid is, conform de grondwet, om volksgezondheid te garanderen. Ook de binnenlandbewoners kampen met hetzelfde probleem. De volksvertegenwoordiger vindt het ontzettend jammer dat Coronie over een modern RGD- gezondheidscentrum beschikt, maar geen diensten aan de Coronianen kan aanbieden. Ook de meest gebruikte medicamenten ontbreken.

Volgens Tarnadi wordt hij dagelijks door patiënten gebeld die nu griepverschijnselen vertonen. Hij benadrukt dat de meeste Coronianen in deze zeer moeilijke tijd financieel zwak zijn en de reis-, verblijfkosten en andere bijkomende kosten voor medische aangelegenheden in Paramaribo, niet kunnen betalen. Hij hoopt dat de regering spoedig kan zorgen voor huisartsen, zodat ook de Coronianen net als andere districtsgenoten gebruik kunnen maken van de medische zorg.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May