Bitcoin-chaos na uitrol in El Salvador
08 Sep 2021, 14:58
foto
Bitcoin likte woensdag zijn wonden, een dag na de zwaarste verliezen in 2-1 / 2 maanden, toen El Salvador's historische acceptatie van de crypto-munt als wettig betaalmiddel online en op straat chaos veroorzaakte.


Boze protesten, technologische storingen en een daling van de waarde markeerden de eerste dag dat El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel aannam. De prijs van Bitcoin op dinsdag crashte naar het laagste punt in 2,5 maand en daalde op een gegeven moment van US$ 52.000 naar minder dan US$ 43.000.

Een politicus van de oppositie zei dat door de val een van de armste landen van Latijns-Amerika 3 miljoen dollar verloor. De uitrol van bitcoin in El Salvador was verre van wat president Nayib Bukele voor ogen had toen hij aan zijn gewaagde experiment begon.

Platforms zoals Apple en Huawei boden de door de overheid gesteunde digitale portemonnee, bekend als Chivo, niet aan en servers moesten offline worden gehaald nadat ze de gebruikersregistraties niet konden bijhouden.

Maar naarmate de dag vorderde, begon Chivo op meer platforms te verschijnen en werd het geaccepteerd door Starbucks en McDonald's.

De regering heeft zelfs Salvadoranen elk US$ 30 van Bitcoin gegeven om de acceptatie ervan aan te moedigen. Het zegt dat bitcoin het land US$ 400 miljoen per jaar aan transactiekosten kan besparen op geld dat vanuit het buitenland wordt verzonden.

Echter, met behulp van gegevens van de Wereldbank en de overheid, berekent de BBC dat dit dichter bij US$ 170 miljoen ligt.

"We moeten de paradigma's van het verleden doorbreken", tweette president Bukele. "El Salvador heeft het recht om op te rukken naar de eerste wereld."

Wat echter geen goede timing was voor El Salvador, was de val die Bitcoin op zijn eerste dag als wettig betaalmiddel nam en op een gegeven moment met 20% daalde.

"Het was een zeer slechte dag voor president Bukele, zijn regering en zijn Bitcoin-experiment", zei oppositiepoliticus Johnny Wright Sol tegen de BBC. "De meerderheid van de bevolking weet heel weinig over cryptocurrencies. Wat we wel weten is dat het een zeer volatiele markt is. Vandaag is dat zeker duidelijk geworden."

Sol zei dat Bitcoin geen geschikte nationale valuta was en er snel doorheen werd gejaagd: "De Bitcoin-wet werd in het parlement goedgekeurd met nauwelijks enig debat. Het duurde slechts ongeveer vijf uur om het erdoor heen te krijgen."

"We zijn geen cryptocurrency of Bitcoin-haters, maar we geloven niet dat het verplicht zou moeten zijn dat bedrijven verplicht worden om Bitcoin als betaling te accepteren."

"De staat steunt deze betalingen en neemt het risico op zich, maar uiteindelijk zijn wij, de belastingbetalers, allemaal de staat."

Sol is niet de enige criticus. Meer dan 1.000 demonstranten verzamelden zich buiten het hooggerechtshof van het land, waar vuurwerk werd afgestoken en banden werden verbrand. Afgezien van financiële instabiliteit, zeggen sommigen dat de acceptatie van Bitcoin illegale transacties kan aanwakkeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May