El Salvador accepteert Bitcoin als wettig betaalmiddel
07 Sep 2021, 12:30
foto
Het besluit betekent dat Bitcoin overal zal worde geaccepteerd voor goederen en diensten naast de Amerikaanse dollar. (Foto: Reuters)


El Salvador is het eerste land geworden dat Bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert in een beweging die de natie en de wereld heeft doen debatteren over de kansen en gevaren van cryptocurrency. Bedrijven worden vanaf vandaag verplicht om waar mogelijk de controversiële digitale munten als betaalmiddel te accepteren.

Miljoenen mensen zullen naar verwachting de nieuwe digitale portemonnee-app van de overheid downloaden die US$ 30 in Bitcoin aan elke burger weggeeft. Bitcoin-fans over de hele wereld hebben de digitale munten voor US$30 gekocht als blijk van steun en om de waarde van de volatiele valuta te helpen verhogen.

Bitcoin-fluctuaties
De waarde van Bitcoin is het afgelopen jaar dramatisch gestegen en gedaald. Het ging van ongeveer US$ 10.000 voor een enkele munt in september 2020 naar een hoogtepunt van US$ 63.000 in april 2021 en daalde vervolgens naar US$ 30.000 in juli van dit jaar.

De waarde van Bitcoin is de afgelopen weken gestegen tot US$ 51.000, wat sommige analisten hebben gekoppeld aan het nieuws uit El Salvador. Op maandag las een virale post op de drie miljoen sterke Bitcoin-pagina op Reddit: "Dus... We kopen allemaal dinsdag US$ 30 aan Bitcoin?"

Crypto-onzekerheid

Uit een onderzoek van de Central American University (UCA) bleek echter dat slechts 4,8% van de 1.281 deelnemers begreep wat Bitcoin was en hoe het werd gebruikt.

Meer dan 68% van de ondervraagden zei dat ze het niet eens waren met het gebruik van cryptocurrency als wettig betaalmiddel.

Jeanette Sandoval (70) verkoopt boodschappen voor thuisbezorging met haar zoon. Ze zegt niet mee te doen. "Ik heb altijd open gestaan ​​voor verandering, maar deze keer ben ik het daar niet mee eens. Onze klanten zeggen dat ze niet in Bitcoin zullen betalen.

"In mijn land zijn er veel mensen die analfabeet zijn en nauwelijks een mobiele telefoon hebben, geen intelligente, maar een van de oude. Die zullen ze niet gebruiken.

"Op dit moment ga ik de applicatie niet downloaden, maar op een dag zal ik het moeten doen. Ik ben niet geïnteresseerd in die US$ 30 die ze zullen weggeven, ik geef er de voorkeur aan, en heb ik altijd gedaan, om met het zweet van mijn shirt mijn geld te verdienen."

In het hele land worden meer dan 200 nieuwe geldautomaten geïnstalleerd om dollars om te zetten in Bitcoin. Recente protesten in de hoofdstad San Salvador hebben een gebrek aan vertrouwen aangetoond bij burgers die vinden dat de maatregel een afleiding is van het controversiële regeringsbewind.

Overheidscontrole

Veel regeringen over de hele wereld, zoals China, gaan in de tegenovergestelde richting en proberen de acceptatie van cryptocurrency te beperken met verhoogde regelgeving.

De voormalige inwoner van El Salvador en nu in de VS gevestigde Bitcoin-enthousiasteling Gerson Martinez denkt echter dat El Salvador niet het laatste land zal zijn dat Bitcoin adopteert. "Het is moeilijk om de hoop en vreugde te beschrijven die ik voel dat ons land de eerste dominosteen is die valt in deze onvermijdelijke overgang. Wat een tijd om Salvadoraan te zijn," zei hij.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May