Brazilië bevestigt gekkekoeienziekte, schort export China op
06 Sep 2021, 08:32
foto
Brazilië zei dat de tijdelijke schorsing werd genomen onder een bestaand bilateraal protocol tussen de twee landen. (Foto: Reuters)


Brazilië heeft de export van rundvlees naar China stopgezet na de bevestiging van twee gevallen van "atypische" gekkekoeienziekte in twee afzonderlijke binnenlandse vleesfabrieken. De stopzetting van de rundvleesexport begint onmiddellijk, zei het ministerie van Landbouw zaterdag in een verklaring, eraan toevoegend dat Beijing zal beslissen wanneer de import weer zal beginnen.

De tijdelijke schorsing werd genomen op grond van een bestaand bilateraal protocol tussen de twee landen, hoewel het ministerie benadrukte dat er "geen risico was voor de gezondheid van mens of dier".

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rundvlees, met China als grootste klant. Meer dan de helft van de Braziliaanse rundvleesexport gaat naar China en Hong Kong.

De twee gevallen waren "atypisch" aangezien de ziekte "spontaan en sporadisch verscheen, niet gerelateerd aan de inname van besmet voedsel", aldus het ministerie. De twee gevallen van Boviene Spongiforme Encefalopathie (BSE) werden geïdentificeerd tijdens gezondheidsinspecties in de deelstaten Minas Gerais en Mato Grosso, bij oud vee.

"Brazilië heeft nog nooit een klassiek geval van BSE geregistreerd", zei het ministerie, dat de Wereldorganisatie voor Diergezondheid officieel op de hoogte bracht.

In juni 2019 schortte Brazilië ook tijdelijk de export van vee naar China op, nadat in Mato Grosso een atypisch geval van BSE werd ontdekt bij een 17-jarige koe.

De gekkekoeienziekte dook voor het eerst op in het Verenigd Koninkrijk in de jaren tachtig en verspreidde zich naar vele landen in Europa en de rest van de wereld, veroorzaakte alarm bij de consument en veroorzaakte een ernstige crisis in de rundvleesindustrie.

De ziekte werd wijd verspreid door boeren die hun vee voedden met het vlees- en beendermeel van dode en besmette dieren. Mensen stierven toen na het oplopen van de menselijke variant, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, die werd doorgegeven door het eten van besmet rundvlees.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May