De 4 focuspunten van de regering Santokhi, now or never!
05 Sep 2021, 04:44
foto


In dit artikel sta ik stil bij 4 focuspunten die de regering van Potros Santokhi zou moeten uitwerken in een Masterplan voor de komende 4 jaar. Voordat ik in ga op deze 4 focuspunten eerst een korte intro.

Suriname lijkt al decennialang in een staat van Miasma te verkeren. Miasma is een fenomeen waarbij collectieven, grote groepen mensen, ook een land, langdurig kunnen verkeren in een depressieve situatie. Bij Miasma accepteren grote groepen mensen de destructieve situatie zoals die voortduurt en laten het allemaal passief op zich afkomen. Het resultaat is een vorm van collectieve depressie, inertie en besluiteloosheid.

Is er een weg uit deze situatie?
Ja, uit onderzoek blijkt dat het begint met inclusieve leiderschap. Iedereen betrekken bij het veranderingsproces. Het begint met luisteren naar wat het grote collectief wil. Niet opleggen, geen TOP-DOWN maar BOTTOM-UP, dus BURGERPARTICIPATIE.

En daarom dit artikel
Potros Santokhi moet net als Nelson Mandela, het totale volk van Suriname actief betrekken en de volgende vraag bij het volk neerleggen: WAT WIL SURINAME? Het antwoord; Suriname wil, Uitstekende Gezondheidszorg, Voldoende Werkgelegenheid, Top Veiligheid en Excellente Onderwijs. Eenvoudig en lokaal.

En president, als je geld voor deze 4 dingen leent, UNU NEH SPAN, leen aub nog een paar miljard erbij, want op termijn verdient het zich dubbel en dwars terug!
Laten we voor nu even de bruggen en andere grote ambities vergeten, first things first! Zorg eerst voor deze 4 belangrijke zaken.

1) Uitstekende Gezondheidszorg
Betaal de verplegers en verpleegsters 2 keer zoveel als ze nu verdienen. Zorg dat er genoeg verplegers zijn, dus meer personeel. Creëer in deze sector de banen. Laat de spook ambtenaar eenvoudig omgeschoold kunnen toetreden tot deze sector. En zorg als regering ervoor dat de ziekenhuizen er spik en span uitzien. Dat je niet meer hoeft te bedelen voor materiaal maar dat je alle nodige medisch apparatuur keurig inkoopt en dat er medicijnen in overvloed zijn.
Hoe dit allemaal te betalen? Door te lenen! Als je voor gezondheidszorg geld is het niet erg.

2) Voldoende werkgelegenheid
De regering zou in ieder geval goed inzichtelijk moeten hebben waar de werkloosheid precies zit. Welke leeftijdscategorie, welk district, welke sector enz. Een gedegen analyse kan helpen om dan gericht beleid te formuleren, omscholing te bedenken. Als de overheid geleend geld dumpt in de bouwsector met de ambitie, wolkenkrabbers, bruggen en andere infra-projecten te willen bouwen, creëert men een schokkende schaarste aan bekwame arbeiders en schieten de prijzen omhoog, wat weer schok-inflatie in de hand werkt. Allemaal niet goed voor een kleine economie als de Surinaamse.

Dus slim doseren. Zie ook hier een kans om via omscholing een deel van de ong. 70.000 Surinaamse ambtenaren te laten afvloeien naar de bouwsector. Ook voor dit focuspunt geldt, als de overheid geld leent om bijvoorbeeld (om)scholing te financieren, dan zal het volk het niet erg vinden, direct resultaat; EEN BAAN, WERK, INKOMEN! En zo groeit de economie weer.

3) Top Veiligheid (en corruptiebestrijding)

Verdubbel het salaris van de Politie & Douane. Voorkom zo corruptie. Hoe betaal je dat? Met het geleende geld. Ook dit verdien je spoedig terug en het dient een groter doel.
Creëer nieuwe banen voor de (spook) ambtenaren door te focussen op veiligheid. Terugdringen van de criminaliteit. Bijvoorbeeld door nieuwe ondersteunende functies. Veel BOA’s (Bijzonder Opsporingsambtenaar). Train de huidige ambtenaren om hun eigen buurt keurig en veilig te houden. De binnenstad van Paramaribo te beveiligen. Zij kunnen de reguliere politie bijstaan door hun duidelijke aanwezigheid op straat.
Wederom een mooie manier om gericht en eenvoudig werkgelegenheid te creëren.

4) Uitmuntende Onderwijs
De grote ambities die deze regering heeft, de komst van de oliesector en zo nog meer, betekent dat er behoefte is en zal ontstaan aan goed opgeleid en betrouwbaar lokaal personeel. Mensen maken het land. Verdubbel de salarissen van de onderwijzers. Onderwijzer worden moet aantrekkelijk zijn. Zorg voor excellent onderwijs en ondernemers zullen de rest doen. Ander landen hebben mensen moeten importeren. Suriname zal hier ook niet aan ontkomen en daarom is het heel belangrijk om veel geld te investeren in de kwaliteit van het onderwijs, van lager onderwijs tot het Universitaire.

Tot slot
Leen alleen geld voor datgene wat het volk wil. Denk niet alleen macro, denk vooral micro en meso. Suriname heeft niets te zoeken op Wallstreet als de lokale gezondheidszorg piept en kraakt, criminaliteit regeert door werkloosheid en onderwijs bar slecht is. Overheden zijn slechte ondernemers, vooral in ontwikkelingslanden, laat vooral het lokale bedrijfsleven de banen creëren.

Als de regering de monetaire politiek en stabiliteitsdoelen combineert met focus op deze 4 punten zal er nu en op termijn ware politieke en sociaal-maatschappelijke stabiliteit ontstaan.

Dromen hoeven dan uiteindelijk geen bedrog te zijn, want er is gewerkt aan de stabiele basis, zoals het volk het wil!

Dr. Ashwin Ramcharan RO
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May