Orkaan Larry neemt in kracht toe tot categorie 3 storm
04 Sep 2021, 22:48
foto
Orkaan Larry zoals hij er vandaag uitzag. (Beeld: NOAA)


Terwijl miljoenen het puin opruimen dat orkaan Ida na zijn verwoestend pad heeft achtergelaten in de oostelijke Verenigde Staten van de Golfkust tot het noordoosten, houden meteorologen orkaan Larry in de Atlantische Oceaan in de gaten. Terwijl Ida een 2.400 km lange pad van vernietiging voortbracht, vormden tropische storm Julian en tropische storm Kate zich en verdwenen ze. Maar nu raast orkaan Larry in de centrale Atlantische Oceaan.

Larry nam vrijdagavond in kracht toe tot een orkaan van categorie 3 met maximale aanhoudende wind van 185 km per uur, zei het National Hurricane Center. Dat maakt Larry de derde grote orkaan -categorie 3 of hoger - in het Atlantische bekken dit orkaanseizoen. Larry zou dit weekend de kracht van categorie 4 kunnen bereiken met maximale wind van 225 km per uur.

Larry, die naar het noorden en westen trekt over de open Atlantische Oceaan, zal de komende dagen geen directe bedreiging vormen voor welk land dan ook. Zaterdagochtend bevond de storm zich in de oostelijke Atlantische Oceaan, ongeveer 1800 km ten oosten van de Benedenwindse Eilanden.

Larry zou na Labor Day geleidelijk naar het noordwesten moeten draaien en de storm zou tegen donderdag Bermuda kunnen naderen, nog steeds als een grote orkaan, hoewel het voorspelde spoor dat ver weg is onzeker is. Er wordt niet verwacht dat Larry een directe bedreiging vormt voor de Verenigde Staten, maar eind volgende week kan het grote golven en gevaarlijke stromingen langs de oostkust veroorzaken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May