Paraguay: Paraná-rivier op laagste punt in 77 jaar
03 Sep 2021, 10:27
foto
De Paraná-rivier is op het laagste niveau sinds 1944. (Foto: AFP)


Het waterpeil van de Paraná-rivier, de op één na langste rivier in Zuid-Amerika na de Amazone, is het laagst sinds 1944. De rivier is de sleutel tot de commerciële scheepvaart en visserij, maar voorziet ook 40 miljoen mensen van drinkwater.

Door droogte in de regio is het waterpeil zo laag gedompeld dat het levensonderhoud van de vissers in gevaar komt. Milieuactivisten vrezen dat de droogte is verergerd door ontbossing en klimaatverandering.

De Paraná is 4.880 km lang en stroomt vanuit het zuidoosten van Brazilië naar het zuiden door Paraguay en Argentinië. Het versmelt met de rivieren Paraguay en Uruguay en vormt het Río de la Plata-bekken.

"De Paraná is het grootste, meest biodiverse en belangrijkste sociaal-productieve wetland in Argentinië", vertelde geoloog Carlos Ramonell aan het persbureau AFP.

Zuid-Brazilië, waar de bron van Paraná zich bevindt, heeft drie jaar lang onder het gemiddelde, regenval gehad. Als gevolg hiervan is de stroomsnelheid van de Paraná gedaald van gemiddeld 17.000 kubieke meter per seconde naar slechts 6.200.

De lage waterstanden veroorzaken problemen voor de energieproductie en de waterkrachtcentrale die de Parana-rivier tussen Argentinië en Paraguay overspant, draait op slechts 50%.


De Paraná-rivier is de op één na langste rivier in Zuid-Amerika na de Amazone. (Beeld: BBC)

De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão waarschuwde dat de droogte ook kan leiden tot energierantsoenering in Brazilië. Het belemmert ook het vervoer van goederen met schepen die niet volledig kunnen worden geladen omdat ze aan de grond lopen.

De Paraná is een belangrijke waterweg voor het transport van granen en de situatie dwingt exporteurs om transport over land te overwegen.

Voorspellers zeggen dat de droogte tot 2022 kan duren.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April